Štát prispeje na dovolenky doma. Zaplatí rekreačné poukazy za firmy

Namiesto firiem by podľa informácií denníka Pravda mal na rekreačné poukazy prispieť štát. Ten by takto vyriešil hneď viacero problémov – a to odbremenil firmy, ale aj podporil domáci cestovný ruch. Pričom by zároveň pomohol aj ľuďom.

18.06.2020 12:20 , aktualizované: 16:40
Malá Fatra / turizmus / Foto:
FOTO TASR - Erika Ďurčová
debata (97)

VIDEO: Pozrite si tlačovú besedu strany SaS s predstaviteľmi cestovného ruchu po stretnutí za okrúhlym stolom.

Denníku Pravda to potvrdil aj Radúz Dula zo sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy. „Sme vo finálnom štádiu na predloženie dočasného riešenia pre koronavírus,“ povedal. O podrobnostiach sa však podľa neho dá hovoriť až po predložení materiálu na vládu. To by malo byť už tento piatok, tak aby sa o návrhu rokovalo už budúcu stredu. Rezort predpokladá, že po rekreačnom poukaze siahne 450 000 ľudí, čo by znamenalo záchranu 20 až 30-tisícov pracovných miest v oblasti cestovného ruchu.

„Navrhneme, aby počas tejto situácie platil príspevok na rekreáciu za zamestnávateľa štát,“ hovorí pre denník Pravda Dula. Rezort dopravy hľadá teraz podľa neho mechanizmus a financie. Robí sa aj dopadová štúdia. "Vieme, čo to bude štát zhruba stáť. V konečnom štádiu to bude politické rozhodnutie, ktoré musí prejsť vládou a parlamentom,“ hovorí Dula. Konkrétnu sumu však neuviedol ani na tlačovej konferencii. "Je to otázka prepočtu. Záleží od toho, aký bude priemer výberu príspevku,“ povedal Dula. Ide podľa neho o systémové riešenie dočasného problému.

VIDEO: Pozrite si, čo k poukazom povedal Radúz Dula zo sekcie cestovného ruchu ministerstva dopravy a predseda parlamentu Boris Kollár.

Ako to funguje teraz?

Preukazy pritom nie sú novinkou. V súčasnosti na ne prispieva zamestnávateľ 55 percent, najviac však do výšky 500 eur – teda maximálne 275 eur. Zvyšok si dopláca zamestnanec.

Na fakt, že by ich bolo možné využiť na záchranu cestovného ruchu, upozorňovali jeho zástupcovia už od marca. Sami tento nápad navrhovali. „Som veľmi rád, že počujem konkrétne riešenie,“ povedal na tlačovej konferencii Marek Harbuľák zo Zväzu cestovného ruchu Slovenska.

Poukazy tak, ako fungujú teraz, by totiž v čase krízy nik nevyužil. „Pri súčasnom modeli financovania rekreačných poukazov, nemožno očakávať, že zamestnávatelia budú mať finančné prostriedky na financovanie týchto rekreačných poukazov,“ povedal. Pre pandémiu sú mnohé firmy na kolenách, optimisticky to nevyzerá ani v cestovnom ruchu. Mnohé hotely či penzióny už svoje brány neotvoria, ak nepríde ráznejšia pomoc od vlády.

„Je to ideálny nástroj na reštartovania cestovného ruchu, po ktorom sme volali už v roku 2009,“ hovorí Harbuľák. Situáciu totiž podľa neho nezachráni ani letná sezóna. Väčšina zariadení skončí tento rok v červených číslach. Straty za marec a apríl sa vyšplhali na viac ako 100 miliónov eur. Očakáva sa pritom výpadok viac ako 500 miliónov eur v medziročnom porovnaní. Podľa Harbuláka je jedna tretina slovenských prevádzok stále zatvorená.

„Rekreačné poukazy sú práve tým nástrojom, ktorý pomáha prekonávať krízu ako táto. Preto do väčšieho využívania rekreačných poukazov je riešením, ktoré pomôže širokému spektru podnikov, nielen hotelierom,“ hovorí pre denník Pravda Harbuľák. Verí, že sa dokonca zvýši aj počet tých, ktorí sa vďaka poukazom rozhodnú tráviť leto doma.

Ďalšie formy pomoci

Pomôcť cestovnému ruchu by mali aj ďalšie opatrenia z dielne ministerstva dopravy. „Pokiaľ nebudeme vedieť pomôcť tomuto segmentu, tak to neprežije,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

Podľa štátnej tajomníčky rezortu Kataríny Brunckovej by malo ísť o zníženie sadzby DPH. To podporuje aj Zväz cestovného ruchu. „Je najlepší nastroj pre gastro, ktorý pomôže splatiť dlhy, ktoré si takto vytvoril. Je veľmi dôležité aby štát urobil tento ústupok,“ povedal Harbuľák.

Dôjsť by malo aj k opätovnému sfunkčneniu Slovenskej agentúry pre cestovný ruch, ako aj k využitiu peňazí zo štrukturálnych fondov európskeho plánu obnovy. Pomôcť by mala aj kampaň „Dovolenka na Slovensku je naozaj dobrý nápad“. Rezort dopravy na ňu vyčlenil 300-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

97 debata chyba
Viac na túto tému: #pandémia #rekreačné poukazy