K Jadranu vlakom? Už toto leto a priamo z Bratislavy

More, pláž, slnko... Tento rok sa bude dať k obľúbenému slovenskému moru cestovať aj vlakom. Súkromný prepravca Regiojet rozbieha už toto leto vlakovú dopravu z Prahy cez Bratislavu až do Chorvátska. Pôvodne ju plánoval až na budúci rok, spustenie však urýchlila pandémia.

17.06.2020 19:00
debata (40)

Lístky sú v predaji od minulého týždňa. Podľa hovorcu spoločnosti Regiojet Aleša Ondrůja si ich už kúpilo 9-tisíc ľudí. Z nich je až tisícka zo Slovenska. "Súprava vlaku bude mať až 12 vozov s kapacitou 560 miest,“ hovorí Ondrůj. Jedna cesta z Bratislavy do chorvátskej Rijeky vyjde približne na 26 eur. Na výber sú aj lôžkové kupé. Jedno miesto tam vyjde na 38 eur. Ceny sa však stále menia.

Vlakom k moru bude cestovať aj čitateľka denníka Pravda Magdaléna. "Do Chorvátska chodím každý rok, no po prvýkrát som využila túto možnosť dopravy. Je to lacnejšie ako cesta autom,“ hovorí. Spoločne s priateľmi si objednala kupé. Za výhodu okrem ceny považuje aj to, že sa vyhnú kolónam na chorvátskych hraniciach.

Občerstvenie on-line vopred

"Cestujúci budú mať na palube vlaku dezinfekciu,“ hovorí Ondrůj. Miestenky sú vždy v cene lístka, preto by vlak nemal byť preplnený. Cestujúci bude mať vo vlaku zadarmo internet, palubný servis či raňajky. Ešte pred odjazdom si môžu dovolenkári objednať občerstvenie. To im potom nachystá palubný personál počas jazdy.

Vlaky začnú chodiť od 30. júna do 26. septembra pravidelne trikrát do týždňa. Odchod vlakov je z Prahy, a to každý utorok, piatok a nedeľu. Vlaky smerujúce do Chorvátska zastavia v Pardubiciach, Břeclavi, v Brne a v Bratislave a v cieľovej destinácii Rijeka v Chorvátsku.

Autobus priamo na riviéru

Pri príchode vlaku do chorvátskej Rijeky budú mať cestujúci pripravené nadväzujúce autobusové spoje. Tie ich odvezú priamo do tej-ktorej cieľovej destinácie na chorvátskej riviére. Cena prepravy autobusom bude jednotná, a to 200 až 300 českých korún (teda 8 až 11 eur). "Autobusy budú vždy odchádzať po príchode vlaku z Prahy a prestupe cestujúcich,“ hovorí Ondrůj.

Autobusy budú chodiť do miest ako Opatja, Rabac, Medulin, Pula, Rovinj, Poreč, Novigrad, Malinska, Šilo, Vrbnik, Krk, Baška, Crikvenica, Novi Vinodolski, Zadar, Sukošan, Biograd, Pakoštane, Omiš, Brela, Baška Voda, Makarska, Podgora, Podaca, Gradac, Šibenik, Primošten, Trogir a Split.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #Chorvátsko