Záujmy Slovenska pri čerpaní eurofondov sú schválené

Vláda schválila hlavné záujmy Slovenska pri čerpaní európskych peňazí z Viacročného finančného rámca (VFR) na roky 2021 až 2027, ako aj z Nástroja EÚ pre budúce generácie (NEÚBG). Prioritou Slovenska sú podľa schváleného materiálu priaznivé, na mieru šité a flexibilné podmienky politiky súdržnosti a rozvoja vidieka z eurofondov. Vláda chce tiež definovať, ako dlho a čo všetko bude možné z daných peňazí financovať. Trvať bude aj na predĺžení lehoty na zaviazanie zdrojov z fondu pre budúce generácie.

17.06.2020 14:55
debata (2)

Materiál z dielne ministerstva financií a rezortu diplomacie považuje množstvo schválených peňazí- 1,1 bilióna eur v rámci VFR a 750 miliárd eur z NEÚBG- za dostačujúci. Slovensko by z nich malo dostať takmer 17 miliárd vo forme grantov a ďalších 5 miliárd formou pôžičiek. Dôležité však bude, aby príslušný obnos peňazí dokázalo aj efektívne využiť. „Ak dôjde k dohode, dostaneme domáce úlohy. Jednou bude vyrokovanie partnerskej dohody a druhou práca na národnom pláne reforiem. Veľká časť peňazí z balíka obnovy bude totiž určená na štrukturálne reformy,“ povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Podľa neho je záujem EÚ požičať si na finančných trhoch „veľkým politickým posunom.“ Treba však myslieť aj na formy splácania, ktoré bude nasledovať v roku 2028. Oba rezorty preto podporujú myšlienku zavedenia nových vlastných zdrojov.

Vládou schválené priority sú však len prvým krokom. Slovensko si ich bude musieť vyrokovať v Bruseli na stretnutí ministrov. Dve rokovacie kolá by mali nastať už v júli. „Budeme trvať na tom, aby tieto peniaze neboli len prejedené, ale investované,“ dodal minister financií Eduard Heger.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #nová generácia