Analytik: Penzie teraz zvyšovať netreba

Trinásty dôchodok sa do synonymického slovníka slovenského jazyka pripíše k termínu "nezodpovednosť".

17.06.2020 12:00
Radovan Durana Foto:
Analytik spoločnosti INESS Radovan Ďurana.
debata (32)

Pomôže dôchodkovému systému, ak doň pôjdu aj príjmy z vyššieho výberu DPH?

Keď zoberiete zdroje školstvu, armáde, polícii, zdravotníctvu, tak je možné dofinancovať dôchodkový systém tak, aby bol účtovne vyrovnaný. Podľa aktuálnych podmienok by sme takto v roku 2070 mali z rozpočtu vziať celú DPH, aby sa naplnili sľuby dôchodkového systému. Za cenu totálneho podfinancovania ostatných sektorov môžeme mať dôchodkový systém udržateľný.

Od budúceho roka by mohli pracujúce deti prispievať priamo na penzie svojich rodičov. Podľa ministra práce táto zmena nikomu nezníži penzie, len rodičia s viacerými deťmi ich budú mať vyššie.

Rodina s dvoma deťmi vo forme dávok a plateného poistného získa 55-tisíc eur za prvých päť rokov. Štát už dnes rodičov bohato podporuje. Navyše na Slovensku máme štedrejšie dôchodky ako v Českej republike a aj miera náhrady je vyššia. Tak prečo sa vôbec bavíme o zvyšovaní penzií? V situácii, keď zdroje štátu zúfalo chýbajú, je to ilustrácia krátkozrakosti.

Prečo?

Je to opäť postup podľa pravidla z jedného vrecka vyberiem, do druhého vrátim. Keby už vláda chcela silou-mocou zavádzať takýto prvok do systému, tak to môže urobiť podstatne jednoduchšie. Pracujúcim povolí odpočítateľnú položku v daňovom priznaní – a to rodič na dôchodku. Tým daňovým priznaním by "dobre“ vychované pracujúce deti podporovali adresne rodičov. Aj v tomto prípade však tento krok bude na 99 percent znamenať zvýšenie iných daní.

Pomôže dôchodkovému systému investovanie peňazí z II. piliera do výstavby nájomných bytov?

Nájomné byty sú prezentované ako výnosové perpetuum mobile. To je však ilúzia. Garancia vysokých výnosov vo svete neistoty nemôže existovať. Ako sporiteľ považujem za zásadnú výhodu II. piliera fakt, že správcovia úspor nie sú pod priamym vplyvom politikov. Dúfam, že povinnosť investovať do nájomných bytov nevznikne. Umelá garancia dostupnosti prostriedkov na financovanie výstavby je najlepšia cesta k ich predraženiu. Za nízke výnosy v II. pilieri môžu predovšetkým predchádzajúce vlády, ktoré ho svojím konaním väčšinou poškodzovali.

Aký je váš názor na vyplatenie 13. dôchodkov?

Trinásty dôchodok sa do synonymického slovníka slovenského jazyka pripíše k termínu „nezodpovednosť“.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #INESS #nájomné byty #penzie #trináste dôchodky #Radovan Ďurana