Krajniak chce platiť 13. dôchodky zo spotrebnej dane

Viac zarábajúcich detí, vyšší dôchodok. A k tomu každoročne aj ten trinásty. Aspoň také sú plány nového ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Financovať chce náročný dôchodkový systém "z rastúceho blahobytu štátu“. Teda z vyššieho výberu dane z pridanej hodnoty (DPH). Časť týchto peňazí by podľa ministra mala automaticky putovať do Sociálnej poisťovne. Nateraz sa na dôchodky skladajú pracujúci. Pripravovaná zmena by po prvý raz rozšírila príjmy do dôchodkového systému aj o nepriame dane.

17.06.2020 06:30 , aktualizované: 11:39
stará žena, babička, vnúča, senior, žena Foto:
Užívajte si čas s vnúčatami.
debata (86)

Za minulý rok sa na DPH vybralo vyše 6,66 miliardy eur. V tomto roku počíta s výberom 6,88 miliardy eur. Vybrať by sa tak malo viac približne o 220 miliónov eur. Aj keď vzhľadom na pokles spotreby pre pandémiu ide skôr o optimistický odhad. Na sľúbené 13. dôchodky by to aj tak nestačilo. Len tento rok by mali vyjsť na 581 miliónov eur.

Z dane zo spotreby by však chcel Krajniak financovať aj vyššie penzie pre ľudí, čo vychovali viac detí. Nárok by mali mať len tí rodičia na dôchodku, ktorých deti pracujú.

A hoci rezort financií chce vo výbere daní, osobitne spotrebnej dane, spraviť poriadok, otázne je, či by to stačilo. Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) sa už vyjadril, že chystá zvýšenie nepriamych daní. Práve sem patrí aj spomínaná DPH.

„Štát by mal pomáhať dôchodcom, ktorí sú ohrození chudobou. Plošné zvyšovanie dôchodkov je v čase krízy a rastúceho dlhu neefektívne,“ hovorí analytik spoločnosti Ineko Peter Goliaš. Navyše minutie obrovskej sumy peňazí podľa analytika významne zhorší udržateľnosť verejných financií.

„Zvýšenie prostriedkov pre dôchodkový systém zároveň znamená, že tieto financie budú chýbať na iné verejné služby, napríklad zdravotníctvo alebo školstvo,“ upozorňuje predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. Peniaze tiež môžu chýbať pri výstavbe diaľnic či modernizácii železníc.

Súhlasí s ním aj analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. „Presun peňazí z DPH do dôchodkového systému je len o tom, že sa z jedného miesta štátnej truhlice presunú peniaze na iné miesto,“ hovorí. Vôbec to nerieši budúcnosť dôchodkového systému, dodáva analytik. Dôchodcov totiž pribúda, pričom počet pracujúcich na jedného klesá. Peňazí na dôchodky je tak každý rok menej a menej.

Analytici sa zhodujú, že bez zvyšovania veku odchodu do dôchodku nie je možné súčasný dôchodkový systém udržať. Aj tu však chce ísť minister práce proti prúdu – zvažuje totiž zavedenie 40-ročného limitu na odchod do dôchodku. Tí, čo začnú pracovať hneď po skončení učňovky, by mohli ísť do penzie už ako 58-roční. Samozrejme- len v ideálnom prípade, že človek nebol bez práce počas celej svojej kariéry.

zväčšiť Foto: ab
Pravda_0617_06_XXXX0_CMYK.indd

Viac detí pre dôchodky? Bez šance

Penzijnému systému nepomôže ani zvýšenie dôchodkov pre rodičov s viac deťmi. Táto zmena totiž nezastaví zlý demograficky trend. „Nedá sa čakať významný vplyv na zvýšenie pôrodnosti, keďže zrejme nepôjde o veľké sumy,“ dodal Goliáš. Ani bohatšie západné krajiny so štedrou sociálnou politikou nedokázali svojich obyvateľov motivovať k zakladaniu väčších rodín. Preto je málo pravdepodobné, že by to vyšlo práve na Slovensku.

Navyše odmeňovanie rodičov s viac pracujúcimi deťmi tiež nemusí byť vždy spravodlivé. "Samotná myšlienka je na prvé počutie veľmi dobrá a má aj logiku., No tiež má trhliny a nemyslelo sa na všetky prípady,“ povedal finančný špecialista Ján Oláh. Nemyslí sa na bezdetných ľudí, upozorňuje, a tiež na prípady, keď nastane tragická udalosť v rodine.

Trend nezvráti ani nájomné bývanie

Motivovať ľudí k väčšej rodine chce vláda aj cez výstavbu štátnych nájomných bytov. Platiť by ju mali peniaze z II. piliera. V nich má aktuálne 1,4 milióna Slovákov uložených viac ako 9,5 miliardy eur.

„Z pohľadu výšky dôchodku sporiteľa v druhom pilieri je nevyhnutné, aby jeho nasporené prostriedky prinášali čo najväčšiu výnosnosť,“ povedal Šramko. Mali by byť preto investované tak, aby sa dosiahol maximálny zisk pri primeranej miere rizika, vysvetlil.

Lenže hlavným cieľom výstavby štátnych nájomných bytov nemá byť maximálny zisk, ale cenovo dostupné bývanie. To priznáva aj vláda. „Z pohľadu budúcich dôchodkov sporiteľov by teda došlo k tomu, že títo ľudia by mali nižšie dôchodky v porovnaní so situáciou, ak by mohli byť prostriedky investované do výnosnejších aktív,“ dodal Šramko.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #DPH #dôchodky #Milan Krajniak #trináste dôchodky