Predajcovia z jarmokov dostali od policajtov sedem blokových pokút

Polícia v prípade protestného spomalenia dopravy na diaľnici D1 kontrolovala vodičov, technický stav vozidiel a dychovými skúškami zisťovala aj alkohol u vodičov.

15.06.2020 15:25 , aktualizované: 15:46
debata (8)

Polícia pri rannom protestnom spomalení dopravy na diaľnici D1 predajcami z jarmokov udelila sedem pokút, jednému vodičovi kamióna zadržala vodičský preukaz. Drobní podnikatelia, ktorých živí predaj na jarmokoch, príležitostných trhoch a podobných podujatiach, spomalili dopravu na diaľnici medzi Trnavou a Bratislavou na protest proti obmedzeniu počtu návštevníkov na týchto akciách na tisíc ľudí.

„Polícia upozornila organizátora na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. V rámci plnenia úloh polície na úseku dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou premávky sme skontrolovali vodičov, technický stav vozidiel a vykonali dychové skúšky,“ informovala agentúru SITA trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Výsledkom kontroly bolo sedem priestupkov vyriešených na mieste v blokovom konaní. V jednom prípade jazdil vodič kamióna bez evidenčného čísla, polícia ho vyriešila oznámením na dopravný inšpektorát a zadržaním vodičského preukazu. Na protestnej jazde sa zúčastnilo približne sto vozidiel.

Predajcovia z jarmokov sa dožadovali zrušenia limitov v prípade počtu návštevníkov veľkých spoločenských podujatiach, akými sú okrem jarmokov aj dedinské hody, obecné dni alebo vinobrania. Pri avizovanom obmedzení počtu ľudí na tisíc až do konca roka mnohé samosprávy a ďalší organizátori tieto podujatia rušia.

Matovič: S takýmito ľuďmi sa nevyjednáva

Premiér Igor Matovič odkázal predajcom z jarmokov, ktorí blokovali diaľnicu D1, že touto ani inou formou protestov nič nevybavia. O tom, či budú, alebo nebudú môcť byť jarmoky organizované do konca tohto roka, rozhodne podľa premiéra odborné konzílium. Informoval o tom dnes po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. „Na základe ich rozhodnutí máme najlepšie výsledky v rámci Európy," povedal predseda vlády. „S takýmito ľuďmi sa nevyjednáva," vyhlásil.

Na štrajky je podľa neho možné využiť zvyšných 99 % územia štátu, teda všetko okrem kritickej infraštruktúry. „Kdekoľvek inde štrajkovať môžu, ale aby ohrozili bezpečnosť obyčajných ľudí, tomu by sme podľa môjho názoru mali zabrániť," dodal premiér.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #protest