Ceny medzimesačne vzrástli, najviac v prípade potravín či nápojov

Spotrebiteľské ceny v máji medzimesačne vzrástli o 0,3 %, medziročne o 2 %. Zvýšenie cien potiahli hlavne potraviny, nealkoholické i alkoholické nápoje a finančné služby (bankové poplatky). Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v pondelok.

15.06.2020 11:55
debata

Ako priblížil, najvýraznejšie rástli ceny odboru potraviny a nealkoholické nápoje o 1,3 % a ceny v odbore alkoholické nápoje a tabak o 1,2 %.

Pri podrobnejšom náhľade na potraviny najviac vzrástli ceny napríklad ovocia (5,4 %) či mäsa (2,2 %). Naopak, klesli ceny zeleniny o 1,1 %, olejov a tukov o 0,8 % a cukroviniek o 0,3 %. Rast cien v odbore alkoholické nápoje a tabak o 1,2 % ovplyvnili vyššie ceny alkoholických nápojov o 2,3 % (destilátov o 3,2 %, vína o 2,4 %, piva o 1,2 %), vyčíslil úrad.

Ako dodal úrad, zvýšenie cien v odbore rozličné tovary a služby o 0,2 % ovplyvnil rast cien finančných služieb inde neklasifikovaných o 1,4 % (finančné služby poskytované bankami o 1,5 %). Nezmenené ostali ceny osobnej starostlivosti, osobných doplnkov, sociálnej ochrany, poistenia a ostatných služieb.

Podľa úradu v odbore bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá na zvýšenie cien o 0,1 % pôsobili vyššie ceny skutočného nájomného plateného nájomníkmi o 1,2 %, zberu smetí o 0,3 %, imputovaného nájomného bývajúcich vlastníkov o 0,1 %. Znížili sa ceny materiálov na údržbu a opravu obydlia o 0,1 %. Nezmenené zostali ceny služieb na údržbu a opravu obydlia, dodávky vody, odvádzania odpadových vôd, ostatných služieb týkajúcich sa obydlia, elektriny, plynu, pevných palív a tepelnej energie.

Ceny sa znížili v odbore nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti o 0,4 % a v odbore doprava o 1,2 %. Ceny v odboroch zdravotníctvo, pošta a spoje, reštaurácie a hotely a vzdelávanie ostali medzimesačne nezmenené.

V odbore vzdelávanie však v máji 2020 oproti máju 2019 vzrástli ceny o 5 %, pri potravinách a nealkoholických nápojoch o 4,8 %. V segmente rozličných tovarov a služieb vzrástli medziročne ceny o 3,8 %, pri rekreácii a kultúre o 2,7 %. Bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá medziročne zdraželi o 2,6 %, pošta a spoje o 2 %, alkoholické nápoje a tabak i zdravotníctvo zhodne o 1,5 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti o 1,4 %, reštaurácie a hotely o 1 % a odevy a obuv o 0,5 %. Klesli však ceny v doprave, a to o 7,6 %.

Index spotrebiteľských cien sa v máji oproti aprílu zvýšil v domácnostiach zamestnancov o 0,2 %, v domácnostiach dôchodcov a v nízkopríjmových domácnostiach zhodne o 0,3 %.

Index spotrebiteľských cien sa v máji 2020 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 1,9 %, za domácnosti dôchodcov o 2,4 % a za nízkopríjmové domácnosti o 2,1 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny potravín #nárast cien