Slovenské letiská po troch mesiacoch ožili

Na letiskách v Bratislave a v Košiciach pristáli v pondelok prvé lietadlá. Hlavné mesto privítalo lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Wizz Air z bulharskej Sofie a v metropole východu pristálo lietadlo spoločnosti České aerolínie z Prahy. V oboch prípadoch ide o pravidelné lety. Popoludní zase odštartovali prvé lety. A to z oboch letísk.

15.06.2020 10:51 , aktualizované: 16:43
debata (2)
Video

Z Bratislavy do bulharskej Sofie prepravila prvých odvážlivcov maďarská spoločnosť Wizz Air. Tá bude v júni lietať týmto smerom trikrát týždenne, od júla to už budú štyri lety za týždeň. „Príležitosť pre cestujúcich odletieť z bratislavského letiska a priletieť do Bratislavy je len z tých krajín a z tých destinácií, ktoré sú zdravotne bezpečné a sú najmenej rizikové,“ povedal generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Jozef Pojedinec.

Cestujúci musia dodržiavať prísne hygienické opatrenia – teda dvojmetrové odstupy a rúško. A to v priestoroch letiska aj v lietadle. „Počas vybavovania cestujúci musí mať k dispozícii dostatočný počet rúšok, aby zvládol vybavenie na letisku a takisto počas letu mal na tvári rúško,“ hovorí prevádzkový riaditeľ bratislavského letiska Imrich Ancin.

Plný počet na jeseň

Prvé lietadlo, ktoré pristálo v Košiciach po uvoľnení opatrení, bol stroj Českých aerolínií. Išlo o pravidelný let z Prahy. "Jeho podvozok sa dotkol vzletovej a pristávacej dráhy v pondelok 15. júna presne o 13.45 a do Košíc dopravil 31 cestujúcich. Následne do Prahy o 14.30 odletelo 17 cestujúcich z Košíc,“ povedal zástupca výkonného riaditeľa a člen predstavenstva košického letiska Tomáš Jančuš. Pravidelná linka Praha – Košice – Praha bude zatiaľ lietať 3-krát týždenne každý pondelok, stredu a piatok popoludní. Postupne bude frekvencia letov narastať. Návrat na pôvodných 13 letov za týždeň sa čaká od 1. septembra.

Letiská v Bratislave a v Košiciach začali... Foto: Robo Hakl
letisko kosice Letiská v Bratislave a v Košiciach začali vybavovať pravidelné lety.

Ďalšou leteckou spoločnosťou, ktorá obnoví letovú prevádzku, bude Austrian Airlines, ktorá prevádzkuje linku z Viedne do Košíc. Prvý let je naplánovaný na 22. júna. Lety z Košíc do Viedne budú štyrikrát do týždňa. A to každý pondelok popoludní, vo štvrtok ráno a popoludní a v sobotu ráno. Z Viedne do Košíc sa bude lietať v pondelok popoludní, v stredu večer, vo štvrtok popoludní a v piatok večer. Predpandemická frekvencia – 13 letov týždenne – sa vráti až na jeseň.

Viac letov od júla

„Ryanair ohlásil na júl ďalšie destinácie, ktoré by pridal do letového poriadku,“ povedal Pojedinec. Zatiaľ je podľa neho predčasné hovoriť, kam presne. Lietať by sa tak malo z Bratislavy do bulharského Burgasu a späť od 4. júla raz za týždeň – a to každý piatok. Do Grécka bude od 6. júla írsky prepravca lietať každý pondelok. Utorky budú patriť letom na Korfu. Atény sú však naplánované až na zimnú sezónu, rovnako ako Malta.

V týchto dňoch sa majú obnoviť aj pravidelné linky z Bratislavy spoločnosťou Smartwings. Budú to najmä charterové lety, ktoré využívajú cestovné kancelárie, ale aj bežní cestovatelia. Lietať by sa malo na Krétu, Rodos, Zakynthos a Korfu.

Rakúska Austrian Airlines plánuje lietať od 22. júna medzi Viedňou a Košicami. Letieť by sa malo štyrikrát do týždňa.

Letisko pod Tatrami plánuje spustiť charterové lety od začiatku júla. „Na základe dopytu verejnosti sa cestovné kancelárie čoskoro rozhodnú i o ostatných dovolenkových destináciách,“ píše letisko Poprad-Tatry na svojom webe.

VIDEO: Košické letisko je otvorené, prvé leteli ČSA.

Video

Vyše tisícka zrušených letov

Na košickom letisku od 13. marca boli v dôsledku opatrení prijatých na zabránenie šírenia koronavírusu zrušené všetky odlety a prílety leteckých spoločností ČSA do Prahy, Austrian Airlines do Viedne, LOT Polish Airlines do Varšavy, Eurowings do Düsseldorfu a Wizzairu do Londýna-Lutonu.

"Spolu išlo o vyše 1 015 letov a letisko Košice prišlo približne o 100-tisíc cestujúcich,“ povedal Jančuš. Na letisku Košice sa podľa neho v tomto období neuskutočnili ani repatriačné alebo nákladné lety. Obnovenie leteckých spojení leteckými spoločnosťami Eurowings, LOT Poľské aerolínie, Ryanair a Wizz Air závisí od rozhodnutia jednotlivých spoločností, ako aj od rozhodnutia Ústredného krízového štábu a slovenskej vlády, dodal Jančuš.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lety #letisko Bratislava #letisko Košice