Daňová novela má priniesť daňový index aj účinnejšiu kontrolu

Ministerstvo financií sa chystá novelizovať daňový poriadok. Po novom by mal obsahovať efektívnejší daňový index, účinnejšiu a hĺbkovú kontrolu, ako aj register diskvalifikácie pre tých, ktorí si svoje daňové povinnosti neplnia.

11.06.2020 11:03 , aktualizované: 11:57
debata (18)

„Chceme nastaviť daňové zákony tak, aby motivovali ľudí platiť dane, pretože budú za to odmeňovaní a budú dostávať kvalitné služby,“ povedal minister financií Eduard Heger.

Novela by sa mala zamerať na daňový index, ktorý je už teraz známy, no nefunguje dokonale. „Je ako Kolombova žena. Všetci o ňom vieme, no nik ho nikdy nevidel,“ povedala generálna riaditeľka sekcie daňovej a colnej na ministerstve financií Daniela Klučková. Po novom by mali byť všetci daňovníci podľa spoľahlivosti platenia rozdelení do kategórií. Tí bezproblémoví by za svoju bezúhonnosť získavali benefity. „Spoľahlivé subjekty si zaslúžia viac, aby boli motivované,“ povedala prezidentka Finančnej správy Lenka Wittenbergová. Už teraz sa k nim radí 60% všetkých daňovníkov. Naopak, neplatiči si budú musieť zvykať na rôzne obmedzenia.

Novinkou má byť aj celoplošná simultánna kontrola viacerých daňových subjektov, ktoré sa podieľajú na spoločných transakciách. Podľa Klučkovej sa využíva už teraz, no len vo vzťahu k zahraničiu. Po novom by však bola možná aj na Slovensku. „Cieľom bude posúdiť túto transakciu v jednom čase pod jedným daňovým protokolom,“ dodala Wittenbergová.

Novela che zaviesť aj register diskvalifikácie. Doteraz v ňom bolo evidovaných 262 fyzických osôb, ktoré nedodržiavali zákon vo vzťahu k súdom. Po novom by obsahoval tie subjekty, ktoré si dlhodobo neplnia svoje daňové povinnosti. Voči diskvalifikačnému rozhodnutiu bude možné sa odvolať. Po uzavretí procesu však subjekt nebude môcť byť členom akéhokoľvek štatutárneho orgánu po dobu troch rokov.

Minister zmenu zákona odôvodňuje potrebou skvalitnenia výberu daní. Ich zvyšovanie podľa neho nie je riešením, potrebná je efektívnejšia kontrola. „Nekompromisne budeme spolu s finančnou správou postihovať všetkých, ktorí dane neplatia a okrádajú občanov,“ povedal minister. Novinky by do zákona chcel zaviesť už koncom roka. „Každý si môže vybrať, na akú časť tváre Finančnej správy sa chce pozerať. Láskavú, ktorá tu bude vždy pre poctivých platcov dane, alebo tú nekompromisnú,“ dodal Heger.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Eduard Heger