Heger sa stal novým predsedom Rady guvernérov EIB

Minister financií Eduard Heger dnes prevzal na 12 mesiacov post predsedu Rady guvernérov Európskej investičnej banky (EIB), ktorej členmi sú ministri financií EÚ. Eduard Heger bude predsedať tomuto formátu ministrov financií, ktorý je najvyšším riadiacim orgánom. EIB je bankou Európskej únie a najväčšou medzinárodnou finančnou inštitúciou na svete. V pozícii nahradí slovinského ministra financií Andreja Šircelja.

10.06.2020 05:41
minister financií Eduard Heger Foto: , ,
minister financií Eduard Heger
debata (10)

„Európska investičná banka zohráva jedinečnú úlohu pri podpore dlhodobých investícií, ktoré zlepšujú životy a dávajú nové príležitosti celej Európe a celému svetu. Je mi cťou byť novým predsedom Rady guvernérov EIB a teším sa na vzájomnú spoluprácu s kolegami ministrami a EIB. Mojím cieľom bude zabezpečiť, aby finančná sila a technická odbornosť Európskej banky podporovala celú Európu a to najmä v dnešných náročných časoch,“ povedal minister financií Eduard Heger

Rada guvernérov pozostáva z ministrov navrhnutých každým z 27 členských krajín. Rada stanovuje smernice pre úverovú politiku v súlade s cieľmi politiky EÚ, schvaľuje ročné finančné správy a účtovné závierky, rozhoduje o účasti banky na finančných operáciách mimo Európskej únie a o zvýšení základného imania EIB.

Európska investičná banka je v spoločnom vlastníctve krajín EÚ. Jej cieľom je podporovať potenciál Európy v oblastiach zamestnanosti a rastu, podporovať opatrenia na zmiernenie zmeny klímy a presadzovať politiky EÚ mimo únie.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #EIB #únia #rada guvernérov