Materiály k výstavbe nájomných bytov môžu byť pripravené už čoskoro

V krátkom čase by mohol mať rezort dopravy a výstavby na stole prvé materiály k výstavbe štátnych nájomných bytov, ktoré budú analyzovať a identifikovať najefektívnejšie modely plnenia tejto výzvy. Pre TASR to uviedol odbor komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. Ako rezort dodal, aktuálne už tím odborníkov pripravuje koncepciu.

08.06.2020 09:42
debata

Rezort tak reaguje na naliehanie Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS), ktorý uviedol, že stavebníci boli síce spokojní s tým, akou mierou sa problémom bytovej výstavby zaoberá Programové vyhlásenie vlády SR na roky 2020 2024, v súčasnosti však neevidujú zásadnejšie aktivity na jeho realizácii v tejto oblasti.

Môžeme len varovať dúfajme, že zbytočne, aby sa riešenie bytovej výstavby konečne vymanilo z tradičného rezortizmu, ktorý doteraz zrážal na kolená akékoľvek racionálne koncepcie a programy bytovej výstavby, upozornil prezident ZSPS Pavol Kováčik.

Kováčik dodal, že v čase kreovania Programového vyhlásenia vlády koaličným politickým stranám odporúčali stabilizovať objem finančných prostriedkov na podporné programové nástroje do rozvoja bývania a uskutočniť reformu podpory zo strany Štátneho fondu rozvoja bývania pre rozšírenie. Takisto by podľa nich mali upraviť odpisovú politiku a zmeniť účtovné pravidlá pre daň z pridanej hodnoty (DPH) pri bytoch. Navrhovali sme okrem iného aj zvážiť zriadenie Rady vlády pre bývanie, dodal Kováčik.

V reakcii na zriadenie rady rezort dopravy a výstavby uviedol, že zatiaľ nad tým neuvažovali. Ak však z analýz vyplynie potreba zriadenia takejto rady, sme myšlienke naklonení. Je v našom záujme pripraviť čo najlepší model štátneho nájomného bývania, ktorý pomôže občanom s riešením ich bytových otázok, uzavrel rezort.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #nájomné byty #výstavba bytov