Penzie sa budú meniť. Platiť ich majú svojim rodičom aj deti

Pamätáte si rozprávku o troch grošoch? Ide o príbeh o chudobnom mužovi, čo zarobí tri groše, no žije len z jedného. Druhý totiž požičia svojim deťom a tretí vráti rodičom. Zdá sa, že práve táto rozprávka inšpirovala ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Ten chce, aby pracujúci ľudia mohli prispieť na dôchodky svojich rodičov. A to už od budúceho roka.

08.06.2020 06:00
senior, dôchodca, dôchodok, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (558)

"Vychovať z dieťaťa dvadsaťročného dospelého človeka stojí rodičov okrem veľa lásky aj 50– až 70-tisíc eur,“ povedal minister práce. Na presných detailoch už pracujú odborníci. V hre je viacero variantov.

Jedným z nich je možnosť prispieť dvoma percentami z daní. Ľudia by si tak pri platení dane mohli vyberať nielen medzi darovaním niektorej z neziskových organizácií, ale mohli by prispieť svojim rodičom. Druhou možnosťou je ísť cez zaplatené dôchodkové odvody. Zvažuje sa aj zavedenie špeciálneho daňového bonusu pre deti finančne podporujúce rodičov.

Nie všetci penzisti sú plánovanou reformou nadšení. "Ako môžu deti pri dnešných mizerných platoch prispievať svojim rodičom? Veď sa majú problém postarať sa samy o seba,“ hovorí čitateľka denníka Pravda Zuzana.

Pridáva sa aj dôchodkyňa Mária. "Zase bude platiť, že chudobný ostane chudobným,“ hovorí. Jej dcéra má na materskej nízky príjem a reálne jej bude môcť prispieť len drobnými.

Pripravovaná zmena sa nepozdáva ani sociologičke zo Slovenskej akadémie vied Zuzane Kusej. "Súčasný penzijný systém je postavený na solidarite medzi pracujúcimi a dôchodcami. Vraziť do toho klin úzkej rodinnej solidarity neprinesie nič dobré,“ hovorí.

Zo zmeny systému budú profitovať predovšetkým matky s viacerými deťmi, upozorňuje Kusá. O tom, či zmena ublíži bezdetným ľuďom, minister mlčí. Je totiž zrejmé, že ľudí bez detí sa takáto reforma dôchodkov nedotkne len v prípade symbolickej zmeny. Systém by sa tak musel upraviť len kozmeticky. "V dôchodkovom systéme sú len jedny peniaze a keď niekomu pridáte, druhému musíte zobrať,“ dodala Kusá. To sa podľa nej nestane iba v prípade zvýšenia odvodov. S tým však nebudú súhlasiť zamestnávatelia, dodáva Kusá.

Foto: Pravda, ab
Pravda_0608_06-07_XXXX0_CMYK.indd

Sociologička upozorňuje, že na Slovensku si rodiny pomáhajú už po stáročia. Paradoxne, viac podporujú rodičia svoje deti ako naopak. Mladí ľudia sú totiž na rozdiel od staršej generácie zaťažení hypotékami. Pochybuje, že by takáto zmena motivovala k založeniu väčšej rodiny. "Slovenský penzijný systém totiž nie je príliš stabilný a každá vláda si ho mení podľa svojich predstáv,“ uviedla Kusá. Možnosť podporiť dôchodky svojich rodičov tak podľa nej vydrží pravdepodobne len pár rokov.

Za posledných desať rokov vzrástol počet dôchodcov o 132-tisíc osôb a aktuálne na Slovensku poberá dôchodkové dávky 1 406 456 ľudí. Peniaze im vypláca Sociálna poisťovňa na základe platieb inkasovaných z dôchodkových odvodov. Tá sa k návrhom z dielne ministerstva práce vyjadrovať veľmi nechcela. "Sociálna poisťovňa nerobí analýzy ani nepripravuje legislatívne zmeny, my vykonávame platný zákon o sociálnom poistení v praxi,“ povedal jej hovorca Peter Višváder.

Žiadne deti – nízke dôchodky?

Aj keby zmena ľudí oslovila, demografické zázraky sa čakať nedajú. "Zvýšenie motivácie zakladať si rodinu v optimálnom prípade len spomalí zlý demografický trend. Toto nedokázali zmeniť ani bohaté západné krajiny so štedrými sociálnymi systémami,“ upozornil analytik Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Dnes sa na dôchodok jedného penzistu skladá 2,5 pracujúceho človeka. V roku 2070 to bude už len 1,5 človeka. Bez zvýšenia pôrodnosti tak dnešní pracujúci nebudú mať také štedré dôchodky ako ich rodičia.

"Myšlienka, aby deti časť dôchodkových odvodov mohli poukázať svojim rodičom, sa v nejakej podobe sporadicky objavuje v rôznych krajinách už dlho, zvlášť od konzervatívne ladených politikov, ktorí nejako chcú zdôrazniť význam rodiny, prípadne tvrdia, že to zvýši motiváciu mať deti,“ povedal ekonóm a bývalý minister školstva Juraj Draxler. Vo väčšine krajín takáto diskusia pomerne rýchlo zanikla, dodáva. Ide totiž podľa neho o pomerne zbytočnú zmenu. Reforma dôchodkov by mala byť dobre premyslená, upozorňuje Draxler.

Naopak ministerské "tri groše“ sa pozdávajú predsedovi Združenia kresťanských seniorov Slovenska Petrovi Machovi. "Spravodlivosť v dôchodkovom systéme je jedna z našich priorít,“ povedal.

Dôchodky čakajú zmeny

Aktuálne na ministerstve práce prebieha aj diskusia o optimálnom nastavení systému. Podľa jednej z možností môžu ísť ľudia do penzie po odpracovaní 40 rokov. V takom prípade ľudia nastupujúci do zamestnania ako osemnásťroční môžu ísť do dôchodku už v 58 rokoch. O päť rokov neskôr pôjdu do dôchodku vysokoškoláci. Problémy budú mať ľudia, ktorí dlhodobo žijú zo sociálnych dávok a popritom pracujú načierno.

Dôchodkový strop môže byť podľa ministra práce nastavený buď podľa veku, alebo počtu odpracovaných rokov. "Zatiaľ mám pocit, že vo vláde je ochota zriadiť individuálny dôchodkový strop na základe počtu odpracovaných rokov,“ povedal Krajniak.

Podľa terajších pravidiel majú ísť dnešní štyridsiatnici do penzie ako 64-roční. O pol roka skôr môžu ísť matky s jedným vychovaným dieťaťom. Pri dvoch deťoch sa termín skráti o celý rok a pri troch o rok aj šesť mesiacov. Netreba však zabúdať, že skorší odchod do dôchodku zníži už aj tak slabé penzie žien.

Nie je práca ako práca

Pri odchode do dôchodku je podľa predsedu Jednoty dôchodcov Slovenska Jána Lipianskeho dôležité zohľadniť fyzické opotrebovanie človeka. "Máloktoré telo zvládne po šesťdesiatke rýchle výrobné tempo slovenských fabrík alebo ťažkú prácu na stavbe,“ uviedol.

Práve ľudia pracujúci v robotníckych profesiách vo veľkom strácajú prácu počas kríz. Pár mesiacov v roku bežne nepracujú pre pokles výroby operátori výroby. Veľká časť murárov zasa ostáva doma počas zimy. Pre tvrdú prácu pod zemou je takmer nemožné odpracovať štyridsať rokov v podzemí baní. "Preto je dôležité zohľadniť aj dosahy práce na fyzické zdravie zamestnancov,“ dodal Lipiansky. Náročná je podľa neho aj pravidelná nočná práca.

Bude na trináste dôchodky?

Súčasná vláda vysiela rozporuplné signály ohľadne vyplatenia mimoriadnych penzií. Na prázdnu štátnu kasu upozorňuje nové vedenie ministerstva financií už od svojho nástupu. Rezort práce je zase, naopak, otvorene proti škrtnutiu 13. penzií. Rôznu formu dôchodku na Slovensku poberá viac ako 1,4 milióna Slovákov.

"Ja som za zachovanie 13. dôchodkov, ale to, čo si viem predstaviť, je, že musí byť stanovený nejaký strop, do akej výšky sa budú vyplácať,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme Rodina). O tejto možnosti sa aktuálne rokuje v koalícii. "Chceme prebrať čísla tak, aby sme si to mohli dovoliť. Sme rodina nebude súhlasiť so zrušením 13. dôchodkov,“ dodal Krajniak.

V časoch pandémie klesajú príjmy z odvodov aj daní a peňazí v štátnej pokladnici nie je nazvyš. "Bude problém financovať veci, ktoré boli zarátané do rozpočtu, nieto ešte tie, ktoré v rozpočte neboli, čo je prípad 13. dôchodkov,“ povedal minister financií Eduard Heger (OľaNO). Tesne pred voľbami vyplatenie 13. dôchodkov v parlamente presadil Smer. Či bolo prijatie zákona v skrátenom legislatívnom konaní v poriadku, aktuálne posudzuje Ústavný súd. (bt)

© Autorské práva vyhradené

558 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #dôchodky #rodičia #Milan Krajniak