Ako prvé vyrazia na trať súkromné medzinárodné vlaky

Cestujúci budú už čoskoro môcť opätovne využívať medzinárodnú hromadnú dopravu. Ako prvý vráti na koľajnice medzi Slovenskom a Českom vlaky súkromný dopravca Regiojet. O deň neskôr spustí prevádzku aj štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Obnova spojov do Rakúska a Maďarska ešte nemá presný dátum.

05.06.2020 17:30
debata

Medzi Českom a Slovenskom obnoví ako prvý medzištátne vlaky súkromný Regiojet v nedeľu 7. júna. Vlaky budú spájať Prahu s Košicami a Bratislavou. „Je logické, že ako najväčší železničný dopravca na trase Praha – Košice obnoví RegioJet medzinárodné vlakové spoje medzi Českom a Slovenskom. Je našou povinnosťou zabezpečiť dopravu pre cestujúcich z oboch krajín v čo najkratšom termíne,“ uviedla Ivana Kašická, riaditeľka vlakovej a autobusovej dopravy RegioJet .

Súkromný predajca prevádzkujúci žlté vlaky oznámil, že v predajom cestovných lístkov pre medzištátne spoje začne v priebehu piatka.

Štátny dopravca ZSSK obnoví prevádzku svojich medzinárodných vlakov o jeden deň neskôr Medzi Českom a Slovenskom začnú jazdiť štátne vlaky v pondelok 8. júna. „Vďaka uvoľneniu opatrení budú niektoré vlaky cez Kúty a Čadcu vedené už od pondelka 8. júna 2020, väčšina medzištátnych diaľkových a regionálnych spojov bude premávať od utorka 9. júna 2020,“ informuje ZSSK.

ZSSK spúšťa predaj cestovných lístkov do medzinárodných vlakov v sobotu 6. júna. Dostupné budú však len pre osobný nákup v pokladniciach. Cestujúci navyše nebudú mať možnosť zakúpiť si miestenku. Cestovné lístky budú dostupné prostredníctvom internetu v priebehu budúceho týždňa. Rovnako na budúci týždeň budú dostupné aj miestenky.

„V medzištátnej doprave predpokladáme nasadenie reštauračných vozňov už 9. júna 2020 a vo vnútroštátnej doprave predpokladáme nasadenie reštauračných vozňov 14. júna 2020,“ informuje ZSSK. Medzinárodné spoje do Rakúska a Maďarska ostávajú nateraz aj naďalej odstavené. O ich obnovení bude ZSSK informovať začiatkom budúceho týždňa.

Ako posledný sprevádzkuje svoje vlaky súkromný Leo Express. Vlaky tohto dopravcu premávajúce medzi Košicami a Prahou sa majú na trať vrátiť vo štvrtok 11. júna.

Obnovenie odstavených medzinárodných spojov v prípade všetkých dopravcov trvá niekoľko dní. Podľa hovorcu ZSSK Tomáša Kováča obnoveniu predchádza rokovanie s partnermi v zahraničí, príprava techniky a zabezpečenie zmysluplného obehu vozového parku. „V porovnaní s inými dopravcami ide u národných dopravcov o rádovo náročnejšiu logistickú operáciu, keďže viaceré naše vozidlá teraz jazdia inde a podobne sú aj mnohí zamestnanci rozdelení do iných služieb, či sú doma na prekážkach v práci na strane zamestnávateľa,“ uviedol Kováč.

Medzinárodné autobusy v opätovnom spustení prevádzky predbehnú vlaky. Autobusový dopravca Slovak Lines vypraví prvé spoje do Viedne a Budapešti už v sobotu 6. júna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #autobusy