Analytik: V dlhodobej kríze kurzarbeit nepomôže

O tom, či by trvalé zavedenie možnosti kratšieho pracovného času slovenskej ekonomike do budúcnosti pomohlo, sa denník Pravda rozprával s analytikom spoločnosti Finlord.cz Borisom Tomčiakom.

05.06.2020 18:00
debata (3)

Ako nastaviť slovenský model?

Ako prvé musí byť pevne ohraničená doba pôsobnosti. Tá by určite nemala byť dlhšia ako jeden rok. Zároveň je nutné myslieť na to, že kurzarbeit by mal byť len podporný mechanizmus tvorby pracovných miest. Samotné firmy musia hľadať riešenie, ako predávať a vyrábať viac. Pričom náklady na udržanie pracovných miest musia byť prenesené i na firmy a podnikateľov, ktorí v časoch expanzie generovali vysoké zisky.

Dokáže kratší pracovný čas pomôcť aj v prípade niekoľko rokov trvajúcej krízy?

Tento nástroj sa hodí predovšetkým pri krátkodobej recesii. Pomáha totiž stabilizovať finančnú situáciu domácností a jej vývoj. Ak by bol ekonomický prepad dlhší, tak nakoniec by ľudia i tak prišli o prácu. Štát nemôže donekonečna platiť ľudom za to, že sú doma a nevykonávajú žiadnu ekonomickú činnosť. Kurzarbeit je vo svojej podstate podpora v nezamestnanosti, len sa štatisticky nedostane do údajov o nezamestnanosti.

Ministerstvo práce uvažuje o zvýšení odvodov pre zavedenie kurzarbeitu. Nezníži to konkurencieschop­nosť Slovenska?

Nie, výroba na Slovensku bude stále lacná.

Prebytky fondu nezamestnanosti sa používajú na vyplácanie dôchodkov. Nebudú na ne chýbať peniaze, ak bude kurzarbeit financovaný z odvodov v nezamestnanosti?

V dôsledku recesie poklesnú štátne príjmy a, naopak, zvýšia sa štátne výdavky. V budúcich rokoch bude musieť celá Európa šetriť, čo sa môže v horizonte niekoľkých rokov prejaviť i v rámci nižšieho rastu dôchodkov. Ak sa však podarí obnoviť hospodársky rast – aj cez kurzarbeit – tak by sa štátne rozpočty mohli rýchlo vrátiť do vyrovnaného či prebytkového stavu.

Niektoré štáty vyplácajú pomoc plošne všetkým podnikateľom. Je v kríze lepšie vyplácať pomoc všetkým plošne alebo adresne?

Recesia postihla celú ekonomiku, takže je vhodné pomáhať podnikateľom plošne. Napríklad pomocou zníženia daňovej sadzby. K tomu je vhodné pomôcť najviac postihnutým sektorom. Kritériom môže byť napríklad pokles tržieb agregátne za celý sektor.

Na Slovensku v rámci prvej pomoci môžu firmy na jedno pracovné miesto získať príspevok maximálne vo výške 1 100 eur. Maximálna výška štátnej pomoci pre živnostníkov je 540 eur. Nie je to málo?

Zvyšovanie finančnej pomoci je zbytočné a k opätovnému rastu by to neprispelo. Dôležité je rozhýbať ekonomiku. Firmy potrebujú nové zákazky. Štát by radšej mal zvýšiť výdavky na výstavbu infraštruktúry, na digitalizáciu štátnej správy, na modernizáciu a tak ďalej. Ideálne by si mal za dodávateľov produktov a služieb vybrať slovenské spoločnosti. Slovensko je závislé od exportu na zahraničné trhy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #recesia #koronavírus #kurzarbeit