Medzinárodná doprava do Česka je povolená. Kedy vyrazia prvé vlaky?

Obyvatelia Slovenska majú opätovnú možnosť cestovať hromadnou dopravou do Českej republiky. Ústredný krízový štáb vo štvrtok popoludní s okamžitou platnosťou rozhodol o zrušení zákazu medzinárodnej dopravy do tejto krajiny. Cestujúci si však na prvé vlaky budú musieť niekoľko dní počkať.

04.06.2020 17:21 , aktualizované: 20:14
debata (7)

„Slováci budú môcť využívať leteckú, lodnú, autobusovú ako aj železničnú dopravu do Českej republiky. Povolenie Ústredného krízového štábu je už účinné,“ informovalo ministerstvo dopravy vo štvrtok na sociálnej sieti Facebook. V najbližších dňoch by sa pravidlá pre medzištátnu hromadnú dopravu mali uvoľniť aj pre cesty do ďalších susedných krajín.

„Som rád, že situácia konečne dovoľuje všetky varianty dopravy a som presvedčený, že v najbližších dňoch bude spolu s otvorením hraníc povolená aj doprava do ostatných krajín,“ uviedol vo štvrtok podvečer minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

Dopravcovia, ktorí prevádzkujú medzištátnu dopravu začnú obnovovať cezhraničné spoje postupne. „RegioJet začne s postupným obnovovaním prevádzky medzi Českou republikou a Slovenskom pravdepodobne ešte tento týždeň. RegioJet čo najskôr začne opäť s predajom cestovných lístkov,“ informoval krátko po rozhodnutí Ústredného krízového štábu hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj. Podľa jeho slov môžu prvé vlakové spoje RegioJetu vyraziť z Prahy do Košíc a Bratislavy ešte v nedeľu tento týždeň.

Štátny vlakový dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) na koľajnice vráti medzinárodné spoje v utorok 9. júna. „V diaľkovej preprave začne od budúceho utorka jazdiť 48 vlakov a v regionálnej medzištátnej preprave to bude 45 vlakov denne,“ informuje dopravca. Hovorca ZSSK Tomáš Kováč tvrdí, že dopravca musí zosúladiť nasadenie techniky s partnermi v Českej republike, aby bol zabezpečený zmysluplný obeh vozového parku.

„V porovnaní s inými dopravcami ide u národných dopravcov o rádovo náročnejšiu logistickú operáciu, keďže viaceré naše vozidlá teraz jazdia inde a podobne sú aj mnohí zamestnanci rozdelení do iných služieb, či sú doma na prekážkach v práci na strane zamestnávateľa. Preto v tejto chvíli ešte nevieme potvrdiť presný cestovný poriadok. Ten by mal byť jasný v priebehu piatka. Predaj lístkov na tieto spojenia zrejme finálne doladíme až v priebehu víkendu,“ vysvetľuje Kováč.

V priebehu júna chce ZSSK obnoviť aj prevádzku niektorých InterCity vlakov. Na diaľkových trasách sa do vlakov vrátia reštauračné vozne. V priebehu júla majú na koľajniciach pribúdať aj autovlaky.

Zdá sa, že ako posledný obnoví svoje vlaky súkromný dopravca Leo Express. „Leo Express je pripravený opäť vyjsť so svojimi obľúbenými vlakovými spojmi medzi Prahou a Košicami v týždni od 15. júna. Konkrétne cestovný poriadok prispôsobíme dopytu cestujúcich a zverejníme ho v nasledujúcich dňoch,“ informoval hovorca spoločnosti Emil Sedlařík.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Česko