Šéf regulačného úradu Jahnátek končí. Odvolal ho Sulík

Šéf regulačného úradu Ľubomír Jahnátek končí. V stredu vláda odklepla návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka na jeho odvolanie.

04.06.2020 12:55 , aktualizované: 13:41
debata (332)

Jahnátek končí vo funkcii po takmer troch rokoch. Regulačný úrad začal viesť v júli 2017 po tom, čo vo funkcii nahradil predchádzajúceho predsedu Jozefa Holjenčíka. Ten musel skončiť pre ističovú aféru začiatkom roka 2017.

„Predseda úradu považuje rozhodnutie Vlády SR za nezákonné, nevie ho zmeniť a bude sa domáhať svojich práv súdnou cestou,“ vyjadril sa k odvolaniu pre denník Pravda hovorca regulačného úradu Radoslav Igaz.

Nespĺňal podmienky

Podľa zákona o regulácii v sieťových odvetviach, predseda úradu a podpredsedovia úradu musia spĺňať prísne požiadavky. Medzi nimi vzdelanie a desaťročnú prax v sieťových odvetviach alebo v cenotvorbe. Z nich má byť päť rokov v riadiacej funkcii.

"Predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví prof. Ing. Ľubomír Jahnátek, CSc. v čase vymenovania uvedené zákonné predpoklady na výkon funkcie nespĺňal, keďže v jeho prípade nebola dodržaná požiadavka najmenej desaťročnej resp. sedemročnej praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike,“ píše sa v materiály na jeho odvolanie. Na uvedené účely mu možno započítať najviac štyri roky v pozícii ministra hospodárstva.

Úrad nebol nezávislý

Regulátor má konať nezávisle, tvrdí slovenská aj európska legislatíva. K porušeniu princípu nezávislosti došlo vlani pri predložení návrhu poslanca Maroša Kondróta (Smer) na vydanie zákona, ktorý novelizuje zákon o regulácii v sieťových odvetviach. Ten okrem iného navrhoval zavedenie osobitných podmienok pre uplatňovanie zľavy z tarify za prevádzkovanie systému pre vybraných koncových odberateľov elektriny.

"Uplatnenie tejto výnimky v praxi by malo mať za následok, že množstvo elektriny, na ktorú sa vzťahuje tarifa za prevádzkovanie systému bude nižšie, a to v prospech jedného konkrétneho koncového odberateľa elektriny – spoločnosti Duslo,“ píše sa v materiály. Kondrót neskôr tvrdil, že konal na podnet rezortu hospodárstva a samotného regulačného úradu.

Rodinkárstvo

Syn končiaceho predsedu Andrej Jahnátek je zamestnancom a členom manažmentu spoločnosti Jadrová energetická spoločnosť Slovenska v pozícii riaditeľa úseku ekonomiky a financovania.

Spoločnosť Jadrová energetická spoločnosť Slovenska je dcérskou spoločnosťou spoločnosti ČEZ Bohunice a spoločnosti Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, ktorá podniká pri výrobe a rozvode tepla. To podľa materiálu znamená, že je pod spoločnou kontrolou osôb, ktoré podnikajú v sieťových odvetviach. Základnou úlohou tejto spoločnosti je príprava projektu výstavby nového jadrového zdroja v Jaslovských Bohuniciach. Ide teda o spoločnosť, ktorá má (spoločne so svojimi akcionármi) logický záujem na vhodnom regulačnom prostrední pre výstavbu a neskoršiu prevádzku jadrového zariadenia na výrobu elektriny.

Opätovne by tak mohlo dôjsť k ohrozeniu nezávislosti úradu, tvrdí materiál z dielne nového vedenia rezortu hospodárstva. "Cieľom je preventívne vylúčiť akékoľvek aj potenciálne situácie, ktoré by mohli znamenať konflikt záujmov a ohroziť nezávislé fungovanie regulačného úradu,“ píše sa v materiály.

Mimo zákon

"Výkon pôsobnosti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví pod vedením súčasného predsedu prof. Ing. Ľubomíra Jahnátka, CSc. vykazuje v niektorých veciach tiež znaky nezákonného postupu, ktoré môžu v budúcnosti viesť k zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a súvisiacej právnej zodpovednosti členov vedenia úradu,“ argumentuje materiál na odvolanie.

Ide o niekoľkoročnú nečinnosť úradu pri identifikácii daňových a odvodových nedoplatkov výrobcov elektriny s právom na podporu, medializácii výšky tarify za prevádzkovanie systému na rok 2020 ešte pred predložením podkladov zo strany regulovaného subjektu OKTE a podobne.

© Autorské práva vyhradené

332 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Jahnátek #Richard Sulík