Počet nesplácaných úverov stúpne. Problémy sa ukážu na budúci rok

Pandémia zatlačila na príjmy ľudí, mnohí tak siahli k deväťmesačnému odkladu splátok od vlády. Banky majú nárok predať nehnuteľnosť v dražbe už po nezaplatení dvoch mesačných splátok hypotéky.

04.06.2020 06:00
banky Foto:
Problémy so splácaním pôžičky má každý desiaty Slovák.
debata (10)

„Od začiatku koronakrízy banky prijali od retailových klientov takmer 155-tisíc žiadostí a od firiem viac ako 8 800 žiadostí,“ povedal analytik Slovenskej bankovej asociácie Marcel Laznia. Väčšina žiadostí bola podaná počas prvých dvoch týždňov, potom začal záujem ľudí opadať. Odklad splátok totiž nie je taký výhodný, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Počas odkladu totiž môžu banky účtovať úroky. Pôžička sa tak predraží aj o stovky eur.

„Odklad úverov slovenskému finančnému trhu veľmi pomohol a vďaka nemu problémy s nesplácaním pôžičiek očakávame až v roku 2021,“ povedal člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska Vladimír Dvořáček. Predĺženie odkladu splátok na dlhšie obdobie ako deväť mesiacov nepovažuje za dobrý nápad. „Čím dlhšie ľudia nesplácajú, tým horšie sa im darí vrátiť do pôvodného režimu,“ dodal Dvořáček. Všetko bude podľa neho závisieť od toho, ako rýchlo sa po skončení pandémie obnoví svetový ekonomický rast.

Úroky sa držia dole

Aj finančné domy počítajú s rastom nesplácaných úverov. „Vzhľadom na ekonomický prepad, ktorý so sebou priniesli opatrenia proti šíreniu koronavírusu, sa zvyšuje miera nezamestnanosti, a tým pádom aj pravdepodobnosť nárastu nesplácaných úverov,“ povedal hovorca Tatra banky Boris Fojtík. Rátať tak treba aj so sťažením prístupu k hypotékam.

Samotné úroky na pôžičkách ostanú aj naďalej nízke. A to aj napriek tomu, že po vypuknutí pandémie mnohé banky pre obavy z rastúcej neistoty zdvihli sadzby. „Ako sa situácia postupne zlepšuje, začína mať väčší vplyv menová politika ECB, ktorá by mala sadzby tlačiť opäť nadol,“ dodal Fojtík. Podľa neho napriek súčasnému miernemu zlacňovaniu banky už v tomto roku neprekonajú rekordné nízke hodnoty úrokov z obdobia pred príchodom pandémie. Aktuálne sa najnižšie úroky stále pohybujú na úrovni okolo 0,5 percenta za rok.

Video
O bankách, odklade splátok, hypotékach a poplatkoch hovorí Maroš Ovčarik, analytik portálu Finančný kompas - publikované 27. mája.

Hypotéky idú stále na dračku

„Pri hypotékach zaznamenávame stále silný rast nových úverov. Veľká časť úverov totiž bola schválená ešte pred príchodom pandémie a až teraz začína nabiehať ich čerpanie,“ povedal Marek Ličák, riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni v Národnej banke Slovenska. Od začiatku roka banky každý jeden mesiac požičali ľuďom na vlastné bývanie viac ako jednu miliardu eur. Úvery na bývanie na rozdiel od tých spotrebných ľudia nesplatia len v naozaj krajnom prípade. „Skúsenosť z bankovej praxe nám ukazuje, že Slováci sa správajú voči svojim záväzkom zodpovedne a majú vysokú platobnú disciplínu,“ uviedla hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková. Ukázalo sa to podľa nej počas predchádzajúcej krí­zy.

Odklad splátok predraží úver

Pri spotrebnom úvere s úrokovou sadzbou 6,9 percenta, kde klientovi ešte zostáva počas najbližších troch rokov splatiť 6-tisíc eur, je aktuálna splátka 185 eur.

Po deväťmesačnom odklade sa splátka zvýši o 9,60 eura a celkovo sa úver predraží o 345 eur.

S ešte väčšími nákladmi musia klienti bánk počítať pri odklade hypotéky. Klient banke každý mesiac platí 444 eur v prípade, že jej musí v najbližších desiatich rokoch vrátiť 50-tisíc eur a hypotéka má ročný úrok vo výške 1,29 percenta.

Využitie deväťmesačného odkladu zvýši mesačnú splátku o 4,30 eura a celkovo sa úver predraží o 516 eur.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #hypotéka #koronavírus #odklad splátok úverov