Viac ľudí v reštauráciách, menej rúšok na ulici

Ďalšie uvoľnenie a s ním aj zmätky. Oddnes môžu otvoriť nielen posilňovne, ale aj maséri či kúpaliská. Taxíky už nepotrebujú fóliu. Reštaurácie zase nemusia hostí usádzať len po dvoch. Z 15 štvorcových metrov pre obchodníkov na jedného zákazníka je desať. Zjemňujú sa aj pravidlá pre nosenie rúška. Povinné zostali vnútri, vonku len pri menšej ako dvojmetrovej vzdialenosti. Nosiť ich nemusia ani deti do troch rokov.

03.06.2020 06:00
igor matovič Foto: ,
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) ako predstavuje ďalšie uvoľňovanie.
debata (87)

Do poslednej chvíle však neboli známe presné pravidlá pre všetky body. Opakuje sa tak scenár spred dvoch týždňov, keď po veľkej radosti z možného otvorenia celých reštaurácií prišlo rýchle vytriezvenie. Premiér Igor Matovič vtedy oznámil uvoľnenie pravidiel na tlačovke, ale podrobnosti boli známe až na poslednú chvíľu. Spresňujúce pravidlá od hygienikov totiž obsahovali aj podmienku 15 štvorcových metrov na jedného hosťa, čo na premiér nepovedal.

Iste tak mnohí zvažujú, či s otváraním radšej nepočkať, aby im kontrola nenaparila pokutu pre nedodržanie nejasných pravidiel. Tie stále nepoznajú ani kúpaliská či wellnesscentrá, upozorňuje prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. Otázne je koľké a či vôbec otvoria. V turizme sa totiž straty počítajú na milióny. "Hotely a penzióny, ktoré prevádzky otvorili, hovoria v priemere o jednocifernej obsadenosti,“ hovorí Harbuľák. O niečo viac hostí býva len počas víkendov.

Namiesto veľkých festivalov len mini verzie

Na uvoľnenie čakali aj umelci či organizátori kultúrnych podujatí. Od 10. júna sa na nich môže zúčastniť 500 ľudí, od júla už tisíc. Toto číslo má platiť vraj až do konca tohto roka. "Vrbovské vetry som nezrušil, čakal som na podmienky, za akých sa dá festival usporiadať,“ hovorí hudobník a autor kníh pre deti Branislav Jobus pre denník Pravda. Tento rok tak začiatkom júla bude na futbalovom štadióne vo Vrbovom festival Vrbovské mini Vetry. V talóne mal ešte náhradu, ak by k uvoľneniu neprišlo. A to Auto-Vánok, teda festival v autách.

Program akcie však bude Jobus redukovať, tak aby sa to dalo zvládnuť pri tisícke návštevníkov. Obnovil už aj predpredaj lístkov, ktorý sa začal ešte vlani v novembri a pre pandémiu bol pozastavený. "Máme na to mesiac, ale verím, že to všetko stihneme, aby tí, čo prídu na mini Vetry, boli spokojní,“ hovorí Jobus.

Priznáva, že opatrenia mu spôsobili obrovské problémy. A to nielen čo sa týka festivalu, ale aj pri zvyšných aktivitách, ako sú koncerty či besedy o knihách. "V podstate od marca som bol bez príjmu. Ale takých ako ja bolo a ešte stále je veľmi veľa,“ dodáva Jobus.

Reštaurácie potešilo zrušenie limitu na počet hostí pri stole. "Stále to ale majú a budú mať náročné, pretože ešte platí, podľa mnohých nelogické, nariadenie až dvojmetrových odstupov stolov,“ hovorí Kamila Slašťanová z portálu Menucka.sk. V susednom Rakúsku je to totiž len jeden meter, pripomína. Neistá zostáva budúcnosť mnohých podnikov. A nejde len o obrovské straty, prepúšťanie ľudí a stratu klientov. Ale aj o nedostatočnú pomoc pre gastronomický sektor, upozorňuje Slašťanová. "Reštaurácie očakávajú aj kompenzáciu zo strany štátu vo forme čiastočného preplatenia nájmu, alebo oslobodenia od platenia odvodov,“ hovorí. Stačí sa podľa nej pozrieť do okolitých krajín, kde pre gastroprevádzky znížili daň z pridanej hodnoty na desať percent. Inak hrozí ďalšie prepúšťanie, ale aj zatváranie prevádzok.

Zdá sa tak, že nákaze sme sa vyhli, no ekonomika kolabuje. Veľa napovie medziročný prepad za prvý štvrťrok o 3,9 percenta. Ten bol najvyšší spomedzi krajín únie, upozorňuje analytik spoločnosti Iness Róbert Chovanculiak. Rozbeh našej ekonomiky brzdí podľa neho aj dlhé uvoľňovanie. Čo sa dá čakať tento rok? "Tipujem, že to bude horšie, než očakáva priemerný človek alebo priemerný slovenský politik. Ľudia budú negatívne prekvapení,“ hovorí Chovanculiak. Rátať podľa neho treba s prepadom výkonu ekonomiky aj s prudkým rastom nezamestnanosti. Návrat k číslam rastu z vlaňajška, keď už ekonomika začala spomaľovať, je podľa neho vo hviezdach.

Niekde otvoria až teraz

Až v polovici júna chce otvoriť majiteľka reštaurácie Kozia brána v centre hlavného mesta Kristína Lučeničová. Tá zatiaľ na počty svojich ľudí nesiahla. "Základom úspechu reštaurácie je kvalitný tím,“ hovorí. Stále verí, že krízu spolu zvládnu, hoci s veľkými tržbami neráta. Aj preto by podľa nej pomohlo odpustenie odvodov za máj.

Zmeny v opatreniach potešili majiteľku reštaurácie Trojka v bratislavskej mestskej časti Lamač Máriu Ranincovú. "Po novom nám v interiéri vyjde 42 miest, čo je polovica kapacity vnútorných priestorov reštaurácie,“ hovorí.

Rušia sa aj prednostné nákupy pre seniorov. Jednota dôchodcov zrušenie prednostných hodín pre seniorov považuje za prijateľné riešenie. Situácia sa natoľko zlepšila, že tento stav predlžovať netreba. „Vnímame to ako ďalší krok k uvoľneniu. No budeme veľmi radi, ak by boli obchodníci voči seniorom aj naďalej ústretoví,“ povedal pre denník Pravda Ján Lipiansky, predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku. Prednostné hodiny podľa neho boli využívané aj v posledných týždňoch, keď sa počet prípadov držal na veľmi nízkych číslach. „Dve hodiny od deviatej ráno boli akurát. A ak niekto nestihol, nemal problém ísť neskôr,“ dodal.

Ako sa bude cvičiť po novom?

Športovcov iste poteší, že rúško pri cvičení mať nemusia. Medzi strojmi, ale i skrinkami, vo fitnescentrách však musia byť rozstupy. Náčinie bude treba dezinfikovať po každom cvičiacom. Prevádzkovatelia fitnescentier si navyše budú musieť o každom klientovi viesť presnú evidenciu. A to až 30 dní pre potreby hygienikov.

Čo ešte čaká na uvoľnenie?

  • Úplné zrušenie rúšok. Nateraz zostávajú povinné vnútri, vo verejných dopravných prostriedkoch. Vonku na vzdialenosť pod dva metre a na hromadných podujatiach.
  • Medzištátna doprava. Medzinárodné vlaky nebudú jazdiť, kým nebudú zrušené kontroly na hraniciach. Podobne je to v prípade autobusovej dopravy.
  • Civilné a charterové lety, a to nateraz do 11. júna. Od minulého štvrtka sú povolené súkromné biznislety.
  • Nedeľný predaj. Obchody zostávajú aj naďalej siedmy deň v týždni zatvorené.
  • Staršie deti do škôl. Premiér načrtol túto možnosť v pondelok na konzíliu odborníkov.
  • Nočné kluby, diskotéky, jarmoky. Kultúrne podujatia môžu fungovať od 10. júna, no len do počtu 500 ľudí. Od júla do tisícky.
  • Diváci na športových súťažiach. Futbal sa tak môže hrať len bez ľudí v hľadisku.
  • Časť sociálnych zariadení zostáva zatvorená. Prípadne fungujú v obmedzenom režime.

Na otvorenie sa už vopred nachystali v Žiline. "Každý klient bude povinný si pred vstupom vydezinfikovať ruky, preventívne budeme merať teplotu,“ hovorí odborný poradca v oblasti športovej výživy a osobný tréner zo Žiliny Kristián Suchomel. Tréneri budú mať podľa neho počas cvičenia s klientmi rúško. Samozrejmá bude aj dezinfekcia náčinia po každom športovcovi. Úpravou prešli aj vnútorné priestory. A to tak, aby nenastal zbytočný kontakt. Pokles klientov odhaduje tréner na dve pätiny. Do fitnescentra sa podľa neho už nevrátia tí, čo si počas karantény nakúpili vlastné cvičebné pomôcky. A začali cvičiť doma.

"Pracujem vo fitku, ktoré je menšie, preto zavedieme maximálny počet ľudí v priestore,“ povedal pre denník Pravda Andrej z bratislavského fitnescentra. Vychádza to na 15 ľudí. dodal. Hygienických opatrení sa Andrej neobáva – prísnu hygienu treba totiž v posilňovniach dodržiavať stále, nielen cez pandémiu.

Urýchliť otvorenie fitnescentier chceli ich majitelia ešte minulý týždeň. Na minulý pondelok ohlásili aj blokádu diaľnice D1 v smere do Bratislavy. Nakoniec ju po vyhláseniach premiéra Igora Matoviča o trestnom čine zmenili na pomalú jazdu. A hoci sa s nimi premiér stretol, otvorenie posilňovní sa kvôli hygienikom posunulo na tento týždeň.

Dva dni bez testu a karantény

Vďaka priaznivej epidemiologickej situácii sa o čosi viac uvoľnil aj režim na hraniciach. Od utorňajšieho rána môžu na Slovensko prísť aj osoby z územia Českej republiky a Maďarska, ktoré tam však nemajú trvalý alebo prechodný pobyt, a pri prekročení hraníc nemusia mať v ruke negatívny test na koronavírus ani nemusia povinne absolvovať domácu karanténu alebo karanténu v štátnom zariadení.

Na priechode sa však podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva musia preukázať najmenej dvoma hodnovernými dokladmi, napríklad preukazom o zdravotnom poistení, nájomnou či pracovnou zmluvou, dohodou o vykonaní práce, potvrdením od zamestnávateľa, listom vlastníctva k nehnuteľnosti a podobne. Na Slovensku sa nesmú zdržať dlhšie ako 48 hodín. Aj títo ľudia potrebujú vyplnené Tlačivo o prekročení štátnej hranice, na ktoré príslušník Policajného zboru vyznačí čas príchodu na Slovensko a odchodu zo Slovenska.

Od utorka už môžu občania členského štátu Európskej únie, ktorí sa vracajú domov, prechádzať cez územie Slovenska bez vopred udeleného súhlasu ministerstva vnútra. Pri prechode hraníc stačí, ak sa preukážu pasom. Podmienkou je, aby cez Slovensko prešli maximálne za osem hodín. Ak chce cez Slovensko prejsť občan krajiny, ktorá nie je členom únie, musí najskôr vyplniť elektronický formulár a o tranzit požiadať slovenské ministerstvo vnútra. Aj v tomto prípade musí ísť o návrat domov a republiku musí opustiť do ôsmich hodín.

Vnútorné hranice Slovenska možno prekročiť len cez otvorené hraničné priechody, v súčasnosti je ich 32. Prekročenie hraníc na iných miestach sa posudzuje ako priestupok a pokuta sa môže vyšplhať do výšky 300 eur, v blokovom konaní do 165 eur.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #wellness #fitnescentrum #uvoľňovanie ekonomiky