Matovič: Od stredy budú otvorené všetky vnútorné športoviská aj wellness

Vnútorné športoviská, wellness, masáže, aj kúpaliská. To všetko bude o stredy, 3.júna opäť otvorené. Zároveň sa uvoľní režim na hraniciach s Českom a Maďarskom, zrušené budú prednostné hodiny pre seniorov, ako aj limit v počte osôb pri stoloch v reštauráciách. Rozhodlo o tom konzílium odborníkov na pondelkovom rokovaní.

01.06.2020 18:12 , aktualizované: 18:48
debata (370)

Bez rúška, s rozostupmi medzi strojmi a skrinkami a dezinfekcii zariadení po každom klientovi. Tak bude po novom vyzerať cvičenie v interiéri. Prevádzkovatelia fitnescentier si navyše budú musieť o každom klientovi viesť presnú evidenciu, a to po dobu 30 dní pre potreby Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva.

K ďalšiemu uvoľňovaniu dochádza na základe nízkeho počtu nakazených v posledných štrnástich dňoch. „Naša štrnásťdňová incidencia je 1,0. Lepšiu situáciu ako my majú len Lichtenštajnsko, Slovinsko a Island. Rovnako máme aj najnižšiu úmrtnosť, a to 5,1 na milión obyvateľov,“ povedala epidemiologička Zuzana Krištúfková.

K zmene dôjde aj v prípade pätnástich metrov štvorcových na jedného zákazníka v prevádzkach, respektíve reštauráciách. Ten sa zmenší na desať. Stravovacie zariadenia si stále môžu vybrať aj možnosť dvojmetrových rozostupov medzi stolmi, respektíve medzi okrajmi stolov.

V prípade kultúrnych podujatí sa zavádza šachovnicové sedenie, hromadné podujatia budú obmedzené počtom ľudí. Od 10. júna sa ich môže zúčastniť 500 osôb a od 1.júla do konca roka maximálne 1000. „Chceme zabrániť, aby sa ľudia masívne stretávali a nekontrolovateľne medzi sebou šírili vírus,“ dodala Krištúfková s tým, že právny základ tohto rozhodnutia ešte bude upresnený.

Snaha o otvorenie

O otvorenie fitnescentier sa už minulý týždeň snažili ich zástupcovia. Svoju nespokojnosť vyjadrili najprv pomalou jazdou po diaľnici, neskôr aj na osobnom stretnutí s premiérom. Krízový štáb však nepovolil. „Šport, napriek tomu že je zdravý, je hlavne vo vnútorných priestoroch, kde sa nachádza množstvo mladých ľudí, ktorí dokážu vírus zaniesť do spoločnosti, rizikový,“ povedal minulý týždeň prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.

© Autorské práva vyhradené

370 debata chyba
Viac na túto tému: #wellness #Igor Matovič #otváranie fitnescentier