Spotrebitelia majú najpesimistickejšie očakávania v oblasti nezamestnanosti, informoval Štatistický úrad

Najpesimistickejšie hodnotenie spotrebiteľov v rámci indikátora spotrebiteľskej dôvery zaznamenal Štatistický úrad (ŠÚ) SR pri očakávanej nezamestnanosti. Médiá o tom informoval úrad vo štvrtok. V máji dosiahla táto hodnota čiastkového indikátora úroveň 61,8 bodu, avšak oproti aprílu (62,2 bodu) sa pesimizmus mierne znížil.

28.05.2020 11:15
debata

Ako vysvetlil ŠÚ SR, indikátor spotrebiteľskej dôvery zachytáva odpovede obyvateľov na štyri otázky spomedzi 12 položených v rámci monitorovania nálad spotrebiteľov. Všetky štyri sa týkajú očakávaní na nasledujúci rok. „Respondenti v máji prejavili nárast optimizmu pri troch otázkach – najmä v očakávaní finančnej situácie domácnosti a celkovej hospodárskej situácie a čiastočne aj v očakávaniach úspor domácnosti,“ uviedol úrad.

Naopak, respondenti pesimisticky hodnotili svoju aktuálnu situáciu. „Pesimistické hodnotenia boli najmä pri aktuálnej finančnej situácii domácnosti a aktuálnej situácii v hospodárstve SR,“ zdôraznila generálna riaditeľka sekcie podnikových štatistík ŠÚ SR Libuša Kolesárová.

Ako skonštatoval úrad, silný pesimizmus sa prejavoval v máji aj v odpovediach o očakávanej hospodárskej situácii v krajine, čiastkový indikátor dosiahol –49,6 bodu, medzimesačne sa však zlepšil o 5,2 percentu­álneho bodu.

Samotný indikátor spotrebiteľskej dôvery sa medziročne znížil o 31,5 bodu a aktuálny výsledok sa nachádza o 19,1 bodu pod úrovňou dlhodobého priemeru.

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #spotrebitelia