Štátne hmotné rezervy budú meniť skladbu pohotovostných zásob

Správa štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky bude upravovať materiálovú skladbu a zabezpečenie pohotovostných zásob. V stredu o tom rozhodla vláda. Pohotovostné zásoby sú jedným z troch druhov štátnych hmotných rezerv, predstavujú vybrané základné komodity určené na okamžitú a bezodplatnú pomoc pri záchrane životov, zdravia a majetku obyvateľov postihnutých krízovou situáciou, mimoriadnou udalosťou alebo III. stupňom povodňovej aktivity.

27.05.2020 13:43
debata (1)

Materiál vypracovali Štátne rezervy v súčinnosti s Ministerstvom zdravotníctva SR na základe odporúčaní Permanentného krízového štábu. „Cieľové stavy zdravotníckych pomôcok predstavujú množstvo materiálu na dobu 60 dní,“ uvádza sa v dokumente.

Hlavným cieľom je pritom upraviť a zabezpečiť pohotovostné zásoby tak, aby spĺňali súčasné požiadavky orgánov krízového riadenia, prostredníctvom aktualizácie pohotovostných zásob – zdravotníckych pomôcok, čím sa zároveň zlepší ochrana zdravia obyvateľstva SR nielen v súvislosti s koronavírusom (COVID-19), ale aj s inými ochoreniami, ktoré môžu spôsobiť pandémiu. „Schválením predkladaného materiálu a následnou realizáciou tohto návrhu sa dosiahne posilnenie materiálovej základne pohotovostných zásob zodpovedajúcej súčasným požiadavkám súvisiacich s koronavírusom, ale aj s rôznymi ochoreniami, ktoré môžu spôsobiť pandémiu,“ konštatuje sa v dokumente.

Tvorba a doplnenie pohotovostných zásob bude zabezpečená z rozpočtovej kapitoly Správy štátnych hmotných rezerv SR. Materiál nezaväzuje vládu k povinnosti vyčleniť kapitálové finančné prostriedky do rozpočtovej kapitoly úradu. Výdavky na nákup zdravotníckych pomôcok budú refundované z prostriedkov európskych štrukturálnych a investičných fondov v rámci opatrení prijatých Európskou komisiou na boj s koronakrízou a na zmiernenie jej ekonomických dopadov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #štátne hmotné rezervy