Druhá vlna prepúšťania. V lete pribudnú desaťtisíce ľudí bez práce

Tohtoročné leto bude viac ako len horúce. Šíky ľudí bez práce sa práve v letných mesiacoch rozšíria o tých, čo výpoveď dostali len teraz – v druhej vlne. Už čísla za apríl nevyzerali dobre. Miera nezamestnanosti sa dostala na 6,57 percenta. Oproti marcu si tak pripísala vyše jedno percento, medziročne necelé dve. Zlepšenie sa v najbližších mesiacoch čakať nedá.

27.05.2020 06:00
debata (199)
Pravda_0526_06-07_XXXX0_CMYK.indd

Ako prví prišli o prácu ľudia v cestovkách, reštauráciách, službách či hoteloch. Medzi nimi aj Katarína zo Žiliny, ktorá dva roky pracovala v cestovnej kancelárii. "Nebolo veľa roboty, ľudia iba stornovali zájazdy,“ hovorí. Prácu si zatiaľ stále hľadá. Porozposielala životopisy, za sebou má aj dva on-line pohovory. Ďalší ju čaká. "Situácia nie je ideálna, pretože je málo pracovných ponúk a veľa záujemcov,“ hovorí.

Problémy sa však prelievajú aj do strojárskeho sektora. Ťažké mesiace tak má pred sebou aj sústružník Peter, ktorý dostal výpoveď len teraz. "Čo bude od júla, neviem. Asi skončím na úrade práce,“ hovorí. Obáva sa, že nové miesto si tak ľahko nenájde. Viac ako kedykoľvek doteraz sa tak ukazuje zraniteľnosť našej ekonomiky. Tá totiž stojí a padá na autách a zahraničnom dopyte.

Stavy znižovala aj strojárska firma Švec a Spol z Vrábeľ. „Išlo o pozície operátor a jednoduché práce. Prepúšťali sme najslabších, najmenej výkonných ľudí,“ hovorí konateľ spoločnosti Ľubomír Švec. Za všetkým bol pokles výroby pre nižší dopyt. Okrem toho firma siahla aj na platy. "Bolo menej práce, menšie výkony, aby sme natvrdo neprepustili každého desiateho,“ hovorí Švec a dodáva: "Ľudia robili o desatinu menej, o toľko im šli dole aj platy.“ A to do času, kým sa výroba nevráti na predpandemické úrovne.

Do budúcnosti však podnikateľ očakáva nárast výroby. A to aj napriek tomu, že odbyt ešte stále padá. "Stúpajú dopyty, azda sa to rozbehne. Očakávame nárast objednávok, niektoré firmy nevydržia a bude treba robiť i za nich,“ hovorí Švec. Keď bude podľa neho dosť roboty, môže firma začať aj s naberaním nových ľudí.

Denník Pravda oslovil viacero firiem, no komentovať situáciu ohľadne prepúšťania či ich odbytu nechceli.

Vrchol by mal počet ľudí bez práce dosiahnuť v júli až auguste, odhaduje podľa výpovedných lehôt Michal Páleník z Inštitútu zamestnanosti, ktorý je expertom Progresívneho Slovenska na pracovný trh. "Prepúšťať sa bude najviac v malých podnikoch a v podnikoch, ktoré majú dodávateľské zmluvy, kde je riziko na ich pleciach,“ hovorí Páleník. Cítiť to bude podľa neho hlavne v regiónoch. Nezamestnanosť však bude rásť aj kvôli návratu ľudí z cudziny.

Dosahy pandémie už naša ekonomika cíti. Stačí sa pozrieť na čísla za prvý štvrťrok. Za prvé tri mesiace tohto roka sa ekonomika medziročne prepadla o 3,9 percenta. Zdá sa však, že to nebude všetko. Hrubý domáci produkt by v tomto roku mohol padnúť až o osem percent, odhaduje analytička Poštovej banky Jana Glasová. "A aj tu ešte existujú riziká smerom nadol, teda že prepad hospodárstva by mohol byť ešte hlbší, pričom vylúčené nie je ani dvojciferné číslo,“ hovorí. Ekonomiku do červených čísel bude tlačiť aj domáci dopyt. Ten rázne poklesne práve pre zlú situáciu na pracovnom trhu.

Ak by sa aj ekonomický vývoj otočil už v druhom polroku, trh práce sa bude zotavovať pomalšie. "Trh práce zvykne reagovať na ekonomický vývoj s určitým časovým oneskorením,“ vysvetľuje Glasová.

Veľkí sa zatiaľ držia

V Slovnafte na ľudí nesiahli. "Rafinéria bola po celý čas v prevádzke a nezastavila sa ani na krátky čas,“ povedal hovorca spoločnosti Anton Molnár. Podnik zaviedol takzvané minimálne stavy na ochranu zdravia svojich ľudí. Tí bol vo firme len na nevyhnutne potrebný čas na zabezpečenie výroby, údržby, rozborov v laboratóriách či logistiky. Zvyšok zamestnancov pracoval z domu. Časť ľudí – najmä z administratívy, robila dva mesiace na znížené úväzky.

Zamestnanci sa v týchto dňoch podľa Molnára postupne vracajú na pracoviská. Firmu však ľahké časy nečakajú. „Dopyt po ropných produktoch vo všeobecnosti v Európe klesol približne o 20 až 30 percent,“ hovorí Molnár.

Spoločnosť Volkswagen Slovakia využíva teraz všetky dostupné nástroje flexibility, ktoré majú pozitívny vplyv na zachovanie zamestnanosti, potvrdila jej hovorkyňa Lucia Kovarovič Makayová. "Systém odmeňovania, ktorý sa riadi platnou kolektívnou zmluvou, sa nemenil,“ hovorí. Fabrika teraz funguje v dvojzmennej prevádzke. Zatvorená bola približne mesiac.

Firmy na kolenách

Koronavírus zastavil linky v niektorých fabrikách takmer zo dňa na deň. "Najväčším kameňom úrazu bol pozastavený dovoz súčiastok zo zahraničia, bez ktorých sa fabriky vo výrobe nepohnú ďalej,“ povedala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Filová. Prepad dopytu položil mnohé firmy na kolená. Nejde pritom len o ten zahraničný, zoslabol aj domáci dopyt.

"Mnohé menšie či väčšie firmy, ako aj živnostníci majú momentálne minimálne, v horšom prípade žiadne tržby,“ hovorí Filová. Viaceré sú bez finančnej rezervy, nemajú tak z čoho platiť nájom, dodávateľov či ľudí. Viacerým tak nezostalo iné, ako prepúšťať. Najviac zasiahnutý bol cestovný ruch, gastroprevádzky a služby. Podľa Filovej treba počítať s výrazným nárastom nezamestnanosti v najbližších mesiacoch.

Firmám v ťažkých časoch nepomáha ani navýšenie minimálnej mzdy. Práve na ňu je naviazaná aj väčšina príplatkov za prácu vo sviatok, v noci či niektorý z víkendových dní.

A čo bude ďalej? Všetko závisí od stavu ekonomiky. Tá sa podľa odhadov začne ako-tak zotavovať na budúci rok. "Zotavenie nemusí byť výrazné, a v tom prípade zamestnávatelia budú musieť prepustiť ďalšiu časť svojej pracovnej sily, čo bude mať výrazný negatívny dosah na zamestnanosť,“ hovorí Filová.

Viac ako polovica ľudí

Práve cestovky na pandémiu doplatili ako prvé. Rovnako ako reštaurácie. Práve ľudia pracujúci v týchto oblastiach rozšírili rady ľudí bez práce ako prví. "Celkovo prišlo o prácu viac ako 20 percent zamestnancov v trvalom pracovnom pomere,“ povedal generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Toto číslo však zďaleka nie je podľa neho konečné. Mnohé podniky či hotely pre prísne podmienky ani neotvoria. O svoje miesta by tak mohla prísť viac ako polovica zamestnancov reštaurácií a hotelov či penziónov.

Otázne zostáva aj prípadné prijímanie ľudí po otvorení. "Nemožno očakávať prijímanie nových zamestnancov,“ povedal M. Harbuľák.

© Autorské práva vyhradené

199 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #prepúšťanie #koronavírus