Pre vnútorné prevádzky platia od stredy nové pravidlá, povedal premiér

Pre vnútorné prevádzky budú od stredy (27. 5.) platiť nové pravidlá. Prevádzky si budú môcť vybrať, či dodržia kritérium 15 štvorcových metrov (m2) na zákazníka alebo dvojmetrový odstup medzi zákazníkmi alebo dvojmetrový odstup medzi okrajmi stolov. Uviedol to premiér Igor Matovič (OĽaNO) na tlačovom brífingu v pondelok po stretnutí s konzíliom odborníkov. Nové pravidlá budú platiť aj pre verejné stravovanie po 22.00 h.

25.05.2020 17:30
matovič Foto: ,
Premiér Igor Matovič, 25.5.2020.
debata (27)

„Situácia, ktorá bola dodnes, teda napríklad v prevádzkach verejného stravovania bolo vyžadovaných 15 m2, sa zmení – v tomto prípade si prevádzka vyberie, čo jej najviac vyhovuje,“ vysvetlil premiér. Čiže, ak si prevádzkovateľ verejného stravovania vyberie možnosť dvojmetrovej vzdialenosti medzi okrajmi stolov, platí zároveň pravidlo, že pri stole môžu sedieť dvaja a pravidlo je teda rovnaké ako v prípade terás.

Ako dodal Matovič, aj obchodné prevádzky si môžu vybrať, ktorý prístup im vyhovuje, nemusia sa striktne držať pravidla 15 m2 na zákazníka. „Ak majú menšiu prevádzku, môžu si vybrať druhé pravidlo, teda dvojmetrový odstup medzi zákazníkmi,“ vysvetlil Matovič.

VIDEO: Tlačová beseda po zasadnutí konzília epidemiológov.

Na margo zariadení verejného stravovania po 22.00 h premiér uviedol, že tieto prevádzky budú môcť byť otvorené aj po tomto čase, avšak musia splniť podmienky. „Musí to však byť len uzavretá spoločnosť, čiže aby tam mohli byť rôzne oslavy, svadby a podobne. A prevádzka musí viesť zoznam účastníkov danej akcie, ktorý musí byť k dispozícii pre regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) po dobu maximálne 30 dní po akcii, čiže de facto dvojnásobok inkubačnej doby,“ dodal premiér.

Oslavy tak budú môcť ľudia mať aj počas noci pri splnení podmienok. „V prípade, ak by sa náhodou zistilo, že niekto bol pozitívny, by sa dalo zistiť zo zoznamu, s kým sa vlastne stretol a rýchlo sa tí ľudia pretestujú, aby sa nákaza nešírila ďalej,“ vysvetlil premiér.

Kiná a divadlá otvorené aj v nedeľu

Upozornil tiež, že v rámci aktualizácie uvoľnenia opatrení budú môcť byť kiná a divadlá, ale aj turistické informačné centrá a služby ambulantného predaja otvorené aj v nedeľu a nebudú musieť tento deň povinne vyhradiť na sanitárne účely a dezinfekciu priestorov.

Rovnako majú v nedeľu „zelenú“ i autoškoly a taxislužby.

Zástupcovia konzília odborníkov vyzdvihli dobrú epidemiologickú situáciu, za ktorou sú prijaté opatrenia i zodpovednosť ich dodržiavať. Verejnosť naďalej vyzvali vytrvať. „Užívajme si, čo je dovolené tak, aby sme si neprivodili opätovný nárast infekcie,“ uviedla epidemiologička Mária Avdičová. Poukázala takisto na fakt, že naďalej existuje riziko importovania nákazy zo zahraničia.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #koronavírus #vnútorné stravovanie