Banky na Slovensku vlani priemerne menili svoj cenník dvakrát

Medzi najčastejšie zmeny v cenníkoch bánk počas minulého roka patrili predovšetkým poplatky za služby týkajúce sa operácií vykonávaných v pobočke, hotovostného a bezhotovostného platobného styku, balíkov služieb k účtom, platobných kariet, výberov hotovosti z bankomatov, poplatkov za SMS notifikácie a poplatkov za spracovanie spotrebných úverov. Ukázala to analýza portálu Finančná hitparáda, ktorý sa pozrel na zmenu poplatkov v 18 bankách na Slovensku.

24.05.2020 10:18
banka, poplatky, poplatok, účet Foto:
Ľuďom najviac vadí v bankách platiť za vloženie hotovosti na účet.
debata

Medzi najčastejšie zmeny v cenníkoch bánk počas minulého roka patrili predovšetkým poplatky za služby týkajúce sa operácií vykonávaných v pobočke, hotovostného a bezhotovostného platobného styku, balíkov služieb k účtom, platobných kariet, výberov hotovosti z bankomatov, poplatkov za SMS notifikácie a poplatkov za spracovanie spotrebných úverov. Ukázala to analýza portálu Finančná hitparáda, ktorý sa pozrel na zmenu poplatkov v 18 bankách na Slovensku.

Banky minulý rok v priemere menili svoj cenník dvakrát, pričom súhrnne realizovali zmeny 32-krát. Podľa analytika Finančnej hitparády Martina Švidroňa je to najmenší počet realizovaných zmien od začiatku sledovania. Prispeli tomu aj minimálne legislatívne zmeny, ktoré by museli všetky banky premietnuť do svojich sadzobníkov.

Zo všetkých sledovaných bánk portálom sú iba dve, ktoré v minulom roku neupravovali svoje sadzobníky poplatkov. „Prvou je najmladší hráč na bankovom trhu, a to mobilná 365.bank a druhou je Tatra banka,“ vymenovala Finančná hitparáda. Dobre sa držali aj ďalšie menšie banky BKS Bank, Fio banka, J&T Banka, Privatbanka a Raiffeisen Bank s jednou zmenou cenníka počas roka. Slovenská sporiteľňa podľa portálu menila cenník dvakrát. Banky ako ČSOB, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia a VÚB Banka menili cenník trikrát.

Minulý rok zisk bankové sektora klesol o 0,5 percenta a dosiahol hodnotu 643 miliónov eur. V roku 2019 čisté výnosy z poplatkov stúpli o 15 miliónov eur a dosiahli hodnotu 618 miliónov eur. Za prvé tri mesiace tohto roku zaznamenal domáci finančný sektor prepad zisku o 61 percent na úroveň 64 miliónov eur. Za prvé tri mesiace tohto roku čisté výnosy z poplatkov stúpli o 5 miliónov eur na 150 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky #poplatky #zisk #cenníky