Majitelia fitnescentier chcú v pondelok zablokovať vjazd do Bratislavy

Majitelia fitnescentier sa rozhodli štrajkovať. V pondelok 25. mája ráno o 6.30 h chcú zablokovať vstup do hlavného mesta. "Dôvodom je ignorovanie súčasnej situácie 2 300 prevádzok na Slovensku, ktoré vytvárajú takmer 20-tisíc pracovných príležitostí," uviedol Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska.

22.05.2020 13:53
debata (75)

Únia žiada okamžité uvoľnenie svojho podnikania a znovuotvorenie fitnescentier. Na podporu svojej požiadavky i protest voči aktuálne platnému rozhodnutiu hygienikov plánujú zablokovať diaľnicu D1 do Bratislavy v úseku Zeleneč až Triblavina. Podľa Kiseľa majú k dispozícií minimálne 380 áut. Takisto chcú na Úrade vlády SR odovzdať petíciu Otvorte fitness centrá, ktorú už podpísalo 11.000 podporo­vateľov. Spomína aj možnú žalobu na štát. „Svoju iniciatívu sme ochotní okamžite zastaviť v prípade, ak nás ústavní činitelia pozvú na vyjednávanie, ktoré nám dá okamžité riešenia,“ vyhlásil Kiseľ.

Upozornil na likvidačné dôsledky, ktoré má na fitnes prevádzky už vyše dvoch mesiacov pretrvávajúci zákaz. „Mnohí z nás sú už na hranici krachu, pribudli nám obrovské dlhy, ktoré ovplyvnili životy tisícky rodín negatívnym spôsobom,“ zdôraznil Kiseľ. „Aj napriek našej snahe predkladať návrhy na účinné opatrenia sa nám nepodarilo zasadnúť za rokovací stôl s kompetentnými a hľadať riešenia,“ dodal.

Spochybňuje argumenty epidemiológov, ale i ministra zdravotníctva. „Svedčia o slabých skúsenostiach s naším druhom prevádzok či znalosťou o kolaudačných požiadavkách pre náš druh podnikania. Na rozdiel od kín, reštaurácií či iných prevádzok je identifikácia zákazníka bežnou súčasťou prevádzky fitnescentra,“ vyhlásil zástupca majiteľov fitnes prevádzok.

Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR Ivan Husár, v agende ktorého je šport, priznal, že aj jeho úrad bojuje za otvorenie fitnescentier. „Už keď sa otvárali vonkajšie športoviská, snažili sme sa umožniť podmienky na otvorenie posilňovní a fitnescentier, pretože sme presvedčení, že kontrola dodržiavania hygienicko-bezpečnostných podmienok je v tomto prostredí ľahko zrealizovateľná a kontrolovateľná,“ povedal Husár. Jeho argumenty ani vypracovaný súbor opatrení zo strany samotných majiteľov fitnescentier, však hygienikov zatiaľ nepresvedčili.

Fitnescentrá z hľadiska šírenia vírusu považuje za problémové i minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Argumentuje, že sa v nich združujú ľudia, ktorí cvičia a „hyperventilujú“. „Bez ohľadu na koronakrízu, všetci tam dýchame vzduch, ktorý si vydýchame. Ide o veľmi rizikové miesta, kde je prítomný aerosól,“ odôvodnil.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #koronavírus #fitness centrum