Do lietadla len s rúškom. Letenky budú drahšie

Žiadna príručná batožina, zrušené salóniky na letiskách, len bezkontaktné platby, meranie teploty, povinné rúško a dezinfekcia. Tak by malo vyzerať cestovanie lietadlom po novom. Na letisku okrem toho treba byť štyri hodiny vopred. Teda o dve hodiny skôr ako doteraz. Opatrenia sú tak ešte prísnejšie ako tie, ktoré sa zaviedli po 11. septembri 2001.

22.05.2020 06:00
debata (5)
INFAC

Pripraviť sa treba aj na drahšie letenky. „Ceny leteniek budú vo všeobecnosti po obnovení komerčnej leteckej dopravy vyššie,“ hovorí manažér cestovnej kancelárie Pelikán Jozef Rybár. Zatlačia na ne aj náklady na zvýšenú hygienu. Ráta sa aj s tým, že pre obavy z koronavírusu bude lietať o čosi menej ľudí.

Rybár však vidí budúcnosť lietania viac-menej optimisticky. „Keďže po dvoch mesiacoch globálnej pandémie, keď sa takpovediac zo dňa na deň komerčná letecká doprava zastavila, nemá už kam záujem o lietanie klesať,“ hovorí Rybár. V najbližších týždňoch a mesiacoch tak očakáva postupné obnovenie dopytu po letenkách.

Nahradia letušky stroje?

„Už teraz sme svedkami povinných rúšok na palubách lietadiel či letiskách, meraní telesnej teploty cestujúcich, ich dezinfekcie alebo aj dezinfekcie batožiny, prípadne preferencie bezkontaktných platieb alebo povinných online check-inov mimo letiska,“ dodáva Rybár. Povinnosťou môžu byť aj testy na koronavírus či takzvané povinné zdravotné pasy.

Pravidlá by mali byť podľa aeroliniek rovnaké pre celú úniu. Nejedna spoločnosť však prichádza aj s vlastnými nápadmi. Najďalej zašli asi Qatar Airways, ktorých letušky a stewardi budú nosiť ochranný odev, rúško aj okuliare. Od cestujúcich sa bude vyžadovať naisto rúško a meranie teploty.

Pôvodne sa uvažovalo aj o voľných radoch sedadiel medzi cestujúcimi. Upustilo sa od toho pre neefektívnosť, vysvetľuje Rybár. Výsledkom by totiž bolo ešte prudšie zdraženie leteniek. Voľné tak má zostať len prostredné miesto. V hre sú však aj ráznejšie opatrenia – ako nahradenie personálu strojmi. Tie by mohli kontrolovať pasy aj cestujúcich pri nástupe. Veď biometrické overovanie tváre už dnes používa vo svete viacero letísk.

Ako to bude vyzerať v írskej nízkonákladovke?

Na klasickú letenku môžu cestujúci Ryanair zabudnúť. Vystrieda ju mobilná aplikácia, do ktorej si ľudia stiahnu palubný lístok. Cestujúcim aerolinky odporúčajú zmerať si teplotu ešte doma pred letom. Pred vstupom do lietadla ich bude čakať ďalšie meranie.

Neveľmi sa vyplatí aj veľká batožina – tá by mala ísť cez samostatný odbavovací systém. Dôležité budú aj rozostupy v radoch pri čakaní. Aerolinky tak radia využiť fast track pri bezpečnostnej kontrole. Pýtať sa bude treba aj na toaletu. Platiť sa na palube bude dať len bezkontaktnou platbou.

Lietadlá budú denne dezinfikované, bude sa v nich aj filtrovať vzduch podobne ako v nemocniciach. Ryanair predstavil, ako bude let u nich po novom vyzerať, v inštruktážnom videu. Z Bratislavy chce lietať už od 1. júla.

Áno lietaniu z Maďarska

Video pre nádejných cestujúcich má aj maďarský Wizz air. Krédom nízkonákladovky sa stalo: „Povedzme lietaniu znova áno!“. Aj táto spoločnosť bude lietadlá v hangároch večer čo večer dezinfikovať.

Samozrejmá bude ochrana tváre, online check-in z domu, letenka v mobile a samostatné odbavenie batožín. Pri vstupe do lietadla dostanú cestujúci aj dezinfekčné obrúsky. Platiť v lietadle sa tiež bude dať len kartou. „Sme tu pre vás, keď budete pripravení,“ informujú maďarské aerolinky vo videu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #letenky #lietanie