Reštaurácie nevedia, čo s nariadením hygienikov. Mnohé vnútri ani neotvoria

Žiadne stoly dva metre od seba, ale vraj 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka. Aspoň tak sa píše v nariadení Úradu verejného zdravotníctva. Podniky verejného stravovania sú totiž riešené pod jedným bodom s obchodmi

21.05.2020 17:20
kaviareň, reštaurácia, terasa, rúško Foto: ,
Od stredy môžu byť celé reštaurácie otvorené, avšak za prísnych hygienických opatrení.
debata (124)

Aj keď sa na začiatku týždňa podniky verejného stravovania radovali, dnes sú tam, kde boli. Do podnikov sa im takto totiž zmestí minimum ľudí. "Podľa vyjadrení predstaviteľov vlády a hlavného hygienika pri ohlasovaní spustenia 4. fázy uvoľňovania ekonomiky bolo jasne deklarované, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania bude rovnaký ako pri letných terasách,“ hovorí generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Marek Harbuľák. Nariadenie považuje za neopodstatnené. O žiadnom rozbehu reštaurácií tak nemôže byť ani reči.

"Toto dočasné opatrenie bolo zavedené, pretože v prevádzkach verejného stravovania sa ľudia zdržiavajú dlhší čas, čo možno považovať z epidemiologického hľadiska za rizikové,“ povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Úrad ho bude prehodnocovať podľa vývoja situácie. Podmienkou je tak naozaj jeden zákazník na 15 štvorcových metrov, čím sa reguluje počet ľudí v priestore. Platná je však aj dvojmetrová vzdialenosť medzi stolmi. To podľa úradu zabezpečí potrebnú vzdialenosť zákazníkov. "Stále sa nachádzame v mimoriadnej situácii, a treba na to ešte prihliadať,“ hovorí Račková.

Nevydarený štart 4. fázy

Viaceré reštaurácie a podnikatelia v gastropriemysle zostali zaskočení. "Táto požiadavka výrazným spôsobom eliminuje počet zákazníkov v reštauráciách,“ povedal Harbuľák. Práve štvrtá fáza uvoľňovania mala zaplniť nielen terasy, ale aj vnútorné priestory stravovacích zariadení. Pri podmienke 15 metrov štvorcových, podobne ako v obchodoch, sa s nejakým návalom počítať nedá. Viacerí prevádzkovatelia gastroprevádzok preto nechali doposiaľ otvorené iba svoje letné terasy.

"Takto definované prevádzkové režimy pre zariadenia verejného stravovania neznamenajú pomoc a uvoľňovanie, ale naopak, pre mnohé podniky môžu byť poslednou kvapkou v rozhodovaní o prepúšťaní zamestnancov a ukončení ich činnosti,“ povedal. Asociácia preto vyzvala kompetentných, aby toto opatrenie prehodnotili.

Hrozí prepúšťanie

Viacero reštaurácií rieši aktuálne aj existenčné problémy. Nové nariadenie ich môže položiť na kolená. "Skoro 15 percent prevádzok už neotvorí. Polovica gastrozariadení neočakáva, že sa zákazníci hneď vrátia,“ hovorí Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro.

Aktuálne je v ohrození zhruba 10-tisíc ľudí pracujúcich v gastronómii, dodáva. Tí môžu prísť o prácu už do konca roka.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #reštaurácie #zákazníci #ÚVZ