Vznikne komisia na riešenie zmien v dôchodkovom a daňovom systéme

Zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov sa s vládou dohodli na tom, že vznikne komisia, ktorá bude riešiť zmeny v dôchodkovom systéme a oblasti daňovo-odovodového zaťaženia. Opatrenia by mali vyriešiť problémy v týchto oblastiach, ale aj pomôcť naštartovať ekonomiku a zaoberať sa zavedením kurzarbeit aj po skončení koronakrízy. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak po skončení prvého rokovania Hospodárskej a sociálnej rady.

21.05.2020 13:22 , aktualizované: 15:11
debata (204)

Tripartita zatiaľ nemá budúci konkrétny model tohto nástroja, inšpirovať by sa však mohla tým nemeckým a jeho hlavnou úlohou by bolo pomáhať v čase kríz. „Musí to byť poistný systém. Musia sa skladať zamestnanci aj zamestnávatelia, aby v tom poistnom systéme mohla byť dostatočná rezerva,“ vysvetlil Krajniak.

Podľa Krajniaka sa konštruktívne a vecné rokovanie venovalo aj dvom ďalším bodom. A to zmenám v zákonníku práce tak, aby čo najviac odbremenil podnikateľov a prispôsobil sa potrebám súčasného pracovného trhu a čo najviac využil potenciál ľudskej práce. A takisto predĺženiu zmlúv, ktoré boli uzatvorené na dobu určitú počas trvania krízy. „Vieme tým zachrániť okolo štyristo pracovných miest v automobilovom priemysle,“ dodal Krajniak.

Cieľom ostáva aj zmrazenie minimálnej mzdy na tento rok, zlepšenie celoživotného vzdelávania a zabezpečenie dostatočných finančných prostriedkov pre zamestnávateľov v súvislosti s ekologickými dohodami, ku ktorým sa Slovensko zaviazalo, respektíve sa zaviaže v budúcnosti.

V rámci rokovania tripartity zaznela aj kritika na margo sociálnej pomoci od štátu, ktorá podľa predstaviteľov odborových a zamestnávateľských združení trvá príliš dlho, je administratívne zaťažujúca a neefektívna. Dúfajú však, že sa v najbližších týždňoch rozbehne.

Premiér Igor Matovič zároveň upozornil na to, že Slovensko čaká najväčšia ekonomická kríza za posledné desiatky rokov, ktorú prežije len vtedy, ak budú jednotlivé zložky držať spolu. „Aj zamestnávatelia, aj zamestnanci a vláda,“ podotkol s tým, že za najdôležitejšiu úlohu vlády považuje udržanie zamestnanosti.

© Autorské práva vyhradené

204 debata chyba
Viac na túto tému: #tripartita #Igor Matovič