Zákaz nedeľného predaja zvýši nezamestnanosť, varuje obchodník

Spor o otvorenie či zatvorenie obchodov v nedeľu nekončí. Ani obchodníci nie sú jednotní. Niektorí upozorňujú, že zákaz zničí malé predajne a tiež zatlačí na počet zamestnancov.

21.05.2020 09:00
koronavirus, obchod, penzista, rad, opatrenia, Foto:
debata (203)

„Už v minulosti sme potenciál takejto situácie diskutovali s našimi zamestnancami, sledujeme tiež štatistiky nedeľného predaja a sme presvedčení, že takýto zákaz prinesie viac nevýhod ako výhod pre zamestnancov, zákazníkov aj pre firmy,“ upozorňuje predseda predstavenstva spoločnosti Nay Peter Zálešák. Spoločnosť pritom podľa neho podporuje možnosť nedeľného predaja s možnosťou uplatnenia výhrady svedomia pre zamestnancov.

Zatvorenie obchodov v nedeľu nepodporí zotavovanie ekonomiky po pandémii. A nepodporí ani udržanie prace pre ľudí, dodáva šéf Nay – prinesie skôr opak. Ukazuje to podľa neho aj skúsenosť z Maďarska, kde zákaz z marca 2015 fungoval len niečo vyše roka. Na základe tlaku ľudí ho tam opäť povolili ešte na jar 2016

Hrozí prepúšťanie

„Kvôli zavretým nedeliam nebude potrebný taký pracovný fond ako doteraz, čo zákonite bude viesť k prepúšťaniu zamestnancov, keďže ich nebudeme môcť dostatočne vyťažiť,“ hovorí Zálešák. Zvyšní zase stratia príplatky za nedeľný predaj, čo sa prejaví na ich nižšej mzde.

Nedeľný obrat v Nay je okolo 15 percent. „Doterajšie skúsenosti so zavretými nedeľami a štátnymi sviatkami nás naučili, že obrat, ktorý spoločnosť stratí počas takýchto dní, sa nevráti väčším obratom počas iných dní,“ hovorí Zálešák. Strata obratu sa negatívne prenesie do výsledku firmy a následne aj do miezd pracovníkov, dodáva. Ešte náročnejšie to bude pre malé predajne.

Každá prevádzka je iná

„Zákazníci stratia jeden z dvoch hlavných dní na možnosť veľkého asistovaného nákupu,“ hovorí Zálešák. Na zákaz sa totiž nedá pozerať len cez „teplé rožky“. Úplne inak to vyzerá pri nákupe elektroniky, ale aj iných náročnejších investícií.

„Nákup elektroniky napríklad kvôli zariadeniu kuchyne, nákup nábytku, či iného zariadenia domu je však často investíciou, ktorá si vyžaduje aj viachodinovú návštevu predajne, konzultáciu produktov, služieb, finančného riešenia,“ hovorí šéf Nay. Nadá sa tak riešiť narýchlo večer po práci, dodáva.

203 debata chyba