Odklad odvodov pomôže viac firmám ako živnostníkom

Pokles tržieb o štyridsať percent otvára podnikateľom možnosť odložiť platenie odvodov za mesiace marec, apríl a máj. Peniaze určené na zdravotné aj sociálne odvody následne musia doplatiť v roku 2021. V stredu schválená pomoc sa viac oplatí firmám ako ľuďom pracujúcim na živnosť.

20.05.2020 21:46
operátor výroby, práca Foto:
Ministerstvo práce predpokladá, že odloženia platby odvodov využije 6-tisíc zamestnávateľov a 4 800 živnostníkov.
debata (1)

"Pri poklese tržieb o 40 percent majú živnostníci nárok na štátny príspevok vo výške 300 eur za mesiac. V zákone je vyplácanie tejto pomoci podmienené uhradením zdravotných aj sociálnych odvodov. Ak vláda nezmení podmienky, tak v prípade odkladu drobní podnikatelia stratia nárok na túto pomoc,“ upozornil prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov (SAMP) Vladimír Sirotka. Ten v prípade zachovania nároku na štátnu pomoc samotný odklad platenia odvodov považuje za správne opatrenie. "Odvody sa síce musia doplatiť, ale hádam sa situácia zlepší a podnikatelia časom zarobia dosť peňazí na ich uhradenie,“ dodal Sirotka.

Podľa v stredu schváleného zákona majú nárok na odklad odvodov tí podnikatelia, ktorých tržby v časoch pandémie klesli o 40 a viac percent. "Poistné, ktoré platí zamestnanec, a odvádza ho jeho zamestnávateľ, je zamestnávateľ naďalej povinný odvádzať v pôvodných termínoch splatnosti,“ uvádza sa v návrhu nariadenia. Na domácom trhu práce totiž odvody z hrubej mzdy platí zamestnanec aj zamestnávateľ. Robotník pracujúci za priemernú mzdu 1 092 eur zaplatí každý mesiac na odvodoch 146 eur. Zároveň firma z tej istej hrubej mzdy 1 092 eur zaplatí odvody vo výške 384 eur.

Vládou schválený odklad sa týka len firmou platených odvodov, a preto zamestnancovi nijako nezníži sociálne dávky alebo budúcu výšku dôchodku. Ak by firma totiž neplatila odvody aj za zamestnanca, ktorého by nakoniec prepustila, tak ten by z tohto dôvodu mohol mať o niečo nižšiu dávku v nezamestnanosti. V prípade živnostníkov tento problém neexistuje, keďže väčšina z nich si aj tak neplatí dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti a zo strany drobných podnikateľov sa minimálne využíva aj maródka. Zároveň v prípade neskoršieho doplatenia odvodov nebude mať ich odklad žiaden vplyv na budúcu výšku dôchodku.

Ministerstvo práce predpokladá, že odloženia platby odvodov využije 6-tisíc zamestnávateľov a 4 800 živnostníkov. Zároveň odloženie odvodov za mesiac marec, apríl a máj vyjde v tomto roku štátnu pokladnicu na 17,2 milióna eur. Z tejto sumy 16,4 milióna eur pripadne na zamestnávateľov a 800-tisíc na živnostníkov. Drobní podnikatelia už dnes majú nárok na priamu štátnu podporu. Pri poklese tržieb o 20 percent im úrady práce každý mesiac vyplatia 180 eur. Ak obrat klesne o 40 percent, tak štátna podpora stúpne na 300 eur. Pre prepade tržieb o 60 percent sa zvyšuje na 420 eur a pri 80 percentách až na 540.

Poskytovanie tejto pomoci momentálne v Bratislave viazne pre príliš veľký počet žiadosti. "Ľudia sa nemusia báť a v prípade schválenia žiadosti im peniaze budú spätne vyplatené,“ ubezpečil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Ním vedený rezort eviduje okolo 90-tisíc žiadostí o pomoc a úrady práce už stihli vyplatiť viac ako 106 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #prvá pomoc #zamestnávatelia #živnostníci #koronavírus