Štát prispeje na nájmy, cestovky dostanú odklad

Rovnakou sumou, akou z prenájmu zľaví prenajímateľ, pomôže nájomcovi aj štát. Zvyšok sa rozpočíta na najbližších 48 mesiacov. Cestovné kancelárie zase dostanú viac ako rok na to, aby sa s klientom dohodli na odklade pobytu, respektíve vrátení peňazí. Na tlačovej konferencii po rokovaní vlády to potvrdili premiér Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

20.05.2020 12:42 , aktualizované: 13:13
debata (18)

„Ak prenajímateľ odpustí nájomcovi polovicu, štát prispeje druhú polovicu a nájomca v tomto prípade nebude platiť nič. Veríme, že prenajímatelia budú ústretoví a uvedomia si, že od nájomcov nie je fér si pýtať nájom, keď nemali žiadne tržby,“ povedal k riešeniu nájmov premiér.

Zároveň verí, že väčšina prenajímateľov sa rozhodne pre scenár, v ktorom odpustí nájomcovi až 50 percent. Ak však už k zaplateniu nájomného za šesť týždňov, kedy bola prevádzka zatvorená došlo, nájomca si výhodu zľavy, respektíve odkladu, môže uplatniť na nasledujúcich šesť týždňov.

Minister Sulík spresnil, že v prípade 48-mesačných splátok nebude možnosť navyšovať nájomné počas týchto štyroch rokov, ani dať v tomto čase nájomcovi výpoveď. „Chceme, aby sa všetci dohodli,“ uviedol s tým, že ide najmä o maloobchodné predajne a reštaurácie a on urobí všetko preto, aby sa časť hradená štátom dostala k nájomcom v čo najkratšom čase.

Maloobchodníci s takýmto riešením súhlasia. Konečne sa totiž skončí neistota, v ktorej žili posledné mesiace. „Nevedeli sme, či nebudeme musieť platiť plné nájomné za obdobie, kedy sme z nich nemali ani euro. Teraz sa môžeme pohnúť ďalej,“ píše sa v stanovisku Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

Cestovky dostanú čas na dohodu

Vláda schválila riešenie aj pre cestovné kancelárie, ktoré navrhla už pred niekoľkými týždňami. Tie dostanú vyše roka na to, aby sa so svojimi klientmi dohodli na odklade zájazdov, respektíve na vrátení peňazí. Zmena nastala len v počte skupín, ktoré budú môcť žiadať o okamžité vrátenie peňazí. K tehotným ženám a ľuďom, ktorí kvôli koronakríze prišli o zamestnanie tak po novom pribudli aj seniori nad 70 rokov.

Tento model podľa premiéra a ministra zaviedlo už dvanásť krajín Európy a Slovensko bude trinástou. „Myslím si, že tento návrh je dobrý a kvalitný,“ povedal Matovič.

V prípade, že by sa cestovka kvôli vyplácaniu peňazí dostala do insolventnosti, bude môcť požiadať o účelovú pôžičku zo štátu. „Budeme im kvázi kryť chrbát,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Cestovky #koronavírus #nájmy