Nedeľný predaj? Ľudia sú podľa prieskumu za zatvorené obchody

Až štyri pätiny ľudí je za to, aby obchody zostali v nedeľu zatvorené aj po skončení pandémie. Ukázal to prieskum agentúry 2muse. Ten prebiehal od 5. do 7. mája na vzorke tisíc opýtaných. Podľa prieskumu až 59 percent ľudí s tým súhlasí a 21 percent skôr súhlasí.

20.05.2020 12:00 , aktualizované: 15:02
debata (687)

Len desatine ľudí vadí zatvorenie obchodov v nedeľu. Sú medzi nimi prevažne mladí ľudia od 18 do 25 rokov z Bratislavského kraja. Pri vekovej kategórii nad 56 rokov sa záujem o nedeľné nákupy v supermarketoch pohyboval na úrovni len 5 až 6 percent.

Čo ukázal prieskum?

Až 81 percent považuje zákaz nedeľného predaja pre korona vírus za správny. Nedeľné obmedzenie v prípade supermarketov či väčších potravín neprekáža dokonca až 90 percent opýtaných.

Bez ohľadu na vek ostávajú spotrebitelia v otázke, či im vadí aktuálne obmedzenie predaja v nedeľu, jednotní. Až 84 percentám mladých spotrebiteľom od 18 do 25 rokov nevadí súčasný stav a vo vekovej kategórii od 56 rokov zaznieva tento hlas ešte silnejšie.

Foto: 2muse
graf, otváranie obchodov

Čo na to zamestnanci maloobchodov?

V prieskume sa zúčastnila aj sledovaná vzorka ľudí pracujúcich v maloobchode. Z výsledkov vyplýva, že im súčasný stav vyhovuje. Vyjadrilo sa tak 99 percent opýtaných – teda o desať percent viac, než u zvyšku populácie.

A až 88 percent pracovníkov v maloobchodných predajniach volá po tom, aby ostali tieto obchody zatvorené aj po odznení koronakrízy.

Čo na to vláda?

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) tvrdí, že obchody ostanú zatvorené dovtedy, kým Úrad verejného zdravotníctva nerozhodne inak. O tom, že by súčasná situácia trvala aj po skončení mimoriadneho stavu, podľa neho nemôže byť reč, pokiaľ by nedošlo k dohode v koalícii.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO) sa však k trvalému zatvoreniu obchodov v nedeľu prikláňa. Do krajiny by to podľa neho vnieslo rytmus pokoja a oddychu. S veľkými stratami pre obchody neráta, podľa neho by sa skôr potešili. „Po koronakríze sme pochopili, že vieme meniť svoje návyky pomerne rázne, ak nás do toho niečo tlačí,“ dodal.

Video: Pozrite si vyjadrenie Jána Mičovského vo videu TV Pravda.

Video

Podobný názor má aj Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Dohoda však podľa neho v tejto otázke ešte nie je

Krajniak si nemyslí, že by „voľná nedeľa“ ovplyvnila zamestnanosť alebo obraty spoločností. „Spôsobí to iba to, že obrat sa urobí v šiestich dňoch namiesto siedmich dní,“ poznamenal.

© Autorské práva vyhradené

687 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #koronavírus #nedeľný predaj