Sulík: Nepodriaďme všetko boju proti koronavírusu

Odhadovaný pokles ekonomiky pre pandémiu na tento rok zostáva na ôsmich až desiatich percentách. Vláda ho však plánuje zmierniť. Prijať sa majú ďalšie opatrenia, potvrdil minister hospodárstva Richard Sulík v relácii Ide o pravdu.

19.05.2020 14:00 , aktualizované: 21:43
debata (138)

VIDEO: Pozrite si reláciu Zuzany Martinákovej Ide o pravdu s ministrom hospodárstva a predsedom SaS Richardom Sulíkom.

Video

Všetky opatrenia by mali byť zahrnuté v súbore lex korona. Ten by mal podľa Sulíka podnikateľom rozviazať ruky. A to tak, aby „mohli tvoriť a štát im nehádzal polená pod nohy,“ povedal minister hospodárstva. Predstaviť by ho chcel na najbližšej schôdzi parlamentu. Jeho schválenie je plánované v skrátenom konaní. „Ak by sme už prvého júla mali na svete platný zákon, bolo by to veľmi slušné,“ povedal Sulík.

Pomoc ekonomike je podľa šéfa rezortu dôležitá aj napriek tomu, že už v stredu sa prejde do štvrtej, poslednej, fázy uvoľňovania. Môže totiž zmierniť odhadovanú krivku. Tá by nakoniec mohla opisovať tvar písmena V. „Znamenalo by to, že síce došlo k prudkému poklesu, ale rýchlo sa vrátime aj naspäť,“ odhadol minister.

Vládna pomoc je však už teraz terčom kritiky za svoju komplikovanosť a neefektívnosť. Podľa šéfa rezortu hospodárstva však za to môže hlavne administratívna náročnosť procesu. Rezort práce, pod ktorý spadá, robí všetko, čo je v jeho silách, tvrdil Sulík. Stále však takýto spôsob pomoci považuje za efektívnejší, ako keby sa peniaze dotknutým len požičiavali „Pomohli sme už pol miliónu ľudí a rozdelili 120 miliónov eur,“ povedal v relácii Sulík. Neprekvapil ho ani počet žiadostí, ktorý sa, naopak, premiérovi Igorovi Matovičovi zdá neprimerane nízky. Nie každý totiž podľa neho spĺňa prísne podmienky.

Za nesmierne pomalé však považuje opatrenie Anitkorona záruka, ktorú predstavil jeho rezort a vyčlenil naň z eurofondov sumu 338 miliónov eur. To malo pomôcť firmám formou preklenovacích úverov. Na dôvod jeho neefektívnosti sa však podľa Sulíka treba pýtať bánk. „Všetko sme nastavili už tri týždne dozadu. Od toho momentu je to v ich rukách,“ povedal. Podľa jeho informácií by však zamestnanci v pobočkách mali byť k tejto problematike školení a pomoc by sa mala postupne urýchliť.

V budúcnosti však nevylúčil ani nevyhnutnosť šetrenia vo verejnej správe. Množstvo peňazí sa totiž podľa neho dá využiť efektívnejšie, a to aj bez toho, aby štát opätovne zaťažil občanov.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu