Banky opäť zvyšujú poplatky

Tri banky od leta menia cenníky. A to len pár mesiacov po poslednom náraste. V marci menila svoje ceny Poštová banka aj Tatra banka. Ešte v januári zdražili svoje služby ČSOB banka, UniCredit Bank, OTP banka a Slovenská sporiteľňa. Práve tá chystá ďalšie zmeny. Zdražuje aj VÚB banka a Poštová banka.

17.05.2020 19:16
banka, peniaze Foto:
Banky opäť zvyšujú poplatok za vloženie hotovosti na účet. Ten v minulosti opakovane uspel v anketách za najabsurdnejší bankový poplatok roka.
debata (396)

Slovenská sporiteľňa od júna poplatky podľa jej hovorkyne Marty Cesnakovej zvyšuje a niektoré aj znižuje. "Cieľom je motivovať ľudí, aby nechodili s bežnými úkonmi do pobočiek, ale vedeli ich vyriešiť on-line,“ povedala.

Poplatky v pobočkách však idú hore. Napríklad jednorazový príkaz na úhradu v pobočke zdražie z troch na päť eur. Potvrdenie o vykonaní prevodu zdražie raz toľko – a to z päť na desať eur. Výber hotovosti v pobočke zdražie zo štyroch na šesť eur. Zasielanie výpisu transakcií na karte v papierovej podobe vyjde na jedno euro. Zdá sa, že Slovenská sporiteľňa chce ľudí presmerovať na internetbanking. Ten svojim klientom poskytuje bezplatne.

Najvýraznejšie však najväčšia domáca banka dvíha vloženie hotovosti na účet. Majiteľ účtu musí počítať s platbou tri eurá namiesto terajších 50 centov. Práve tento poplatok pred pár rokmi vyhral anketu o najabsurdnejší bankový poplatok. A nebolo to tak dávno, čo ho pre kritiku rušili samotné banky.

Radšej cez internet a bankomaty

Rovnako od júna musia so zdražením rátať aj tí, čo majú účet vo VÚB banke. Aj tu sa snažia presmerovať ľudí na internet či do bankomatov. "V zahraničí je výber z bankomatov skupiny Intesa Sanpaolo zadarmo. Vklady cez bankomaty s možnosťou vkladu, takzvané vkladomaty, sú pre klientov zadarmo,“ uviedol jej hovorca Dominik Miša. Za vloženie hotovosti na účet sa tu teraz platí jedno euro. Tento poplatok banka účtuje za každých 100 kusov vložených mincí alebo bankoviek. O necelé dva mesiace poplatok stúpne na 1,5 eura. Pričom finančný dom ho bude účtovať za každých 50 kusov vložených mincí alebo bankoviek.

Poplatok za zadanie bezhotovostných platobných operácií priamo v pobočke banky stúpne z troch na päť eur.

Za papierový výpis transakcií vyžiadaný v pobočke viackrát mesačne zaplatí klient desať eur. Jedna žiadosť oň za mesiac zostáva bezplatná. V prípade zasielania výpisu poštou však treba rátať s poplatkom 1,5 eura a platbou za listovú obálku. V súčasnosti je poplatok len vo výške nákladov na obálku a poštovné.

Aj nové poplatky

S príchodom júla zdražuje svoje služby Poštová banka. Klienti tohto finančného domu musia počítať s vyššími poplatkami za vklad aj výber hotovosti. Ak na účet vloží hotovosť niekto iný ako majiteľ účtu, musí počítať so zvýšením poplatku z 2,50 na 4,50 eura.

Zvýši sa aj suma inkasovaná za výber hotovosti priamo v pobočke banky. A to zo štyroch na päť eur.

Poštová banka zavádza od júla úplne nový poplatok. A to v prípade Užitočného účtu senior. Jeho majitelia zaplatia rovné štyri eurá za výber hotovosti v pobočke banky alebo na pošte. Finančný dom tiež zdražuje služby poskytované v pobočkách. Napríklad poplatok za vypísanie bezhotovostného platobného príkazu stúpne z troch na päť eur.

Banky zažívajú ťažké časy

Bankám už pred pandémiou prudko klesli zisky. Zašlo to až tak ďaleko, že niektoré finančné domy sa ocitli v strate. "Zisk bankového sektora v prvom kvartáli 2020 klesol o 61 percent, na úroveň 64 miliónov eur,“ uviedla Slovenská banková asociácia. Podľa jej štatistík je súčasná hodnota ziskovosti najnižšia za posledných 21 rokov. Domáce banky boli na tom lepšie aj počas predchádzajúcej krízy. "Hlavný podiel na tomto vývoji mal bankový odvod,“ dodala asociácia.

V úvode tohto roka sa bankám podarilo zvyšovať len výnosy z poplatkov. Tie stúpli z minuloročných 145 miliónov eur na tohtoročných 150 miliónov eur. Situáciu bánk sťažuje aj to, že pre krízu nemôžu zarábať na masívnom poskytovaní úverov. Dá sa totiž počítať s tým, že v najbližších mesiacoch prídu o prácu tisíce ľudí. V snahe vyhnúť sa masívnemu nárastu nesplácaných úverov začali banky obmedzovať poskytovanie nových pôžičiek.

© Autorské práva vyhradené

396 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #poplatky #zdražovanie #hotovosť