Nemecko počíta s letnými dovolenkami v Európe

Nemecká vláda predpokladá, že v mnohých častiach Európy bude toto leto aj napriek pandémii možné dovolenkovať.

17.05.2020 17:55
letisko, lietanie, letisko, cestovanie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Existuje veľká šanca, že nebudeme musieť stráviť dovolenku len doma, ale zrejme bude možná aj v zahraničí," povedal splnomocnenec spolkovej vlády pre cestovný ruch Thomas Bareiss v rozhovore pre Stuttgarter Zeitung a Stuttgarter Nachrichten. Cieľom je, aby všetky európske krajiny mohli prijímať dovolenkárov, pokiaľ to dovolí vývoj epidémie a použijú sa spoľahlivé ochranné a hygienické opatrenia.

Postupné otváranie

Bareiss zdôraznil, že je potrebné zabezpečiť, aby sa dovolenkové destinácie neotvorili príliš skoro. Predovšetkým v južných európskych regiónoch, ktoré sú vysoko závislé od turizmu, je tlak na otvorenie hotelov, penziónov, reštaurácií a ďalších zariadení veľký. Je presvedčený, že po 14. júni bude celosvetové varovanie pred cestovaním minulosťou.

Postupne by sa malo dať cestovať aj mimo Európy, dodal Bareiss. Podmienky na to však musia vytvoriť aerolínie. „Nepomôže, ak sa budú dodržiavať rozstupy na pláži, ale predtým ľudia nechránene sedeli natlačení na sebe v lietadle,“ povedal

Francúzsko chce otvoriť pamiatky

Francúzsky štátny tajomník pre cestovný ruch chce, aby sa do konca júna otvorilo čo najviac domácich pamiatok. Jean-Baptiste Lemoyne povedal pre nedeľník Le Journal du Dimanche, že do 21. júna, teda do začiatku leta, by malo byť pre turistov otvorených čo najviac pamiatok. Podľa vývoja pandémie to zrejme bude v niektorých regiónoch možné aj o niečo skôr. Dodal, že 25. mája by mal byť hotový výhľad otvárania cestovného ruchu.

Počas tohto víkendu sa vo Francúzsku otvorili prvé pláže a turistické ciele, ako sú pútnické miesta v Lurdách alebo ostrov Mont Saint-Michel.

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner kritizoval, že Taliansko chce od 3. júna opäť povoliť príchod cestujúcim zo zahraničia. Podľa neho je dôležité, aby sa tieto rozhodnutia koordinovali na európskej úrovni. Dodal, že si praje viac solidarity a menej jednostranných rozhodnutí.

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #letná dovolenka #koronavírus