Pellegrini vyzval vládu, aby konala. Obáva sa, že firmy bez podpory skrachujú

Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) v nedeľu v relácii RTVS O 5 minút 12 vyzval vládu, aby už niečo robila. „Bojím sa, že kým predstavíte opatrenia, tak polovica firiem dovtedy skrachuje. A už ani nebudete mať kam ísť s tými stravnými lístkami, keď tie reštaurácie to nevydržia,“ povedal.

17.05.2020 15:04
pellegrini
Podpredseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD).
debata (217)

Pellegrini kritizoval aj riešenie nájmov z dielne novej koalície. To hovorí o tom, že polovicu nájomného by zaplatil štát a tú druhú firma. Vláda tak podľa Pellegriniho podporí najmä vlastníkov nákupných centier. Jedine tí totiž neprídu ani o cent. „Kašlete na živnostníkov, staráte sa o majiteľov veľkých obchodných centier,“ vyčítal Pellegrini. Táto vláda začína svojimi krokmi ekonomike škodiť, dodal. Podľa neho mala do slovenskej ekonomiky ísť veľká plošná investícia aspoň na prvé dva mesiace a potom neskôr mohla mať vláda priestor na hry s dolaďovaním.

Riešenie čiastočnej kompenzácie nájmov pre podnikateľov predstaví vláda už budúci týždeň. Podľa vicepremiérky pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej (Za ľudí)
ide o dobré riešenie.

Dohoda o riešení nájmov je podľa nej taká, aby štát rôznym finančným skupinám nemusel platiť obrovské peniaze. „My sa to budeme snažiť urobiť tak, aby sme v prvom rade pomohli malým živnostníkom a podnikateľom,“ uviedla Remišová.

Ako dodala vicepremiérka na margo ekonomických opatrení na zmiernenie dosahov koronakrízy, niektoré schémy na podporu pracovných miest chce vláda zachovať aj v budúcnosti, a teda nebudú časovo obmedzené len na krízu. Medzi ďalšie formy pomoci, ktoré nová vláda presadzuje, patrí aj podpora reštaurácií, a to tak, že stravné lístky sa budú dať použiť iba v nich, a nie v supermarketoch.

Len obyčajná ministerka

Bolo by dobré, keby existoval jeden centrálny riadiaci orgán pre eurofondy, ale nemuselo by to byť ministerstvo, uviedol Pellegrini. Ide podľa neho o krok späť. Remišová tak podľa neho znížila svoju funkciu z vicepremiérky na „obyčajnú ministerku". Tá odpovedala, že jej to nebude prekážať.

V čase, keď sa kreoval Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, bolo jeho úmyslom postaviť túto inštitúciu na úroveň vicepremiéra práve preto, že úrad sa zaoberá témou, ktorá ide cez rezorty, vysvetľoval Pellegrini. Transformácia úradu na Ministerstvo pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu je podľa neho obrovskou chybou. Úrad je na úrovni ostatných ústredných orgánov štátnej správy, tak ako je štatistický úrad, oponovala Remišová.

Za nižší plat?

Zareagovala aj na žiadosť Pellegriniho, aby vysvetlila problematiku platov štátnych tajomníkov nového ministerstva. Budú mať totiž menší plat, ako majú v súčasnosti ako poslanci parlamentu. Tí teraz dostávajú 4500 eur. Ako štátni tajomníci budú mať nižší plat, ale chcú to robiť práve preto, že im záleží na regionálnom rozvoji, dodala vicepremiérka.

Pellegrini však žiada Remišovú, aby nebalamutila národ. „Ak sú dnes tí dvaja páni poslanci za 4,5 tisíca eur v parlamente a prídu k vám na novovytvorené miesto a budú brať 2900 eur plus šofér plus sekretárka, ich miesta v parlamente nezostanú prázdne,“ povedal Pellegrini. A do parlamentu si podľa neho sadnú ďalší dvaja poslanci za Za ľudí, ktorí budú brať tých 4500 eur mesačne.

217 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Peter Pellegrini #Veronika Remišová #koronavírus