Zastavili predaj šampanského

Obchodná skupina výrobcov pravého francúzskeho šampanského tento týždeň zastavila predpredaj ikonického šumivého vína z novej várky. Chcú tak podporiť jeho ceny, keďže sa pre pandémiu nového koronavírusu v skladoch hromadia staršie zásoby.

16.05.2020 13:03
Šampanské Foto:
Podľa Comité Champagne sa nadbytočné zásoby šampanského vo svete odhadujú na 400 miliónov fliaš.
debata

Šampanské sa tradične spája najmä s oslavami a stretnutiami. Blokády ekonomík, ktoré majú brániť šíreniu nového koronavírusu, však narušili aj odbyt šampanského. Združenie výrobcov Comité Champagne odhaduje stratené príjmy zatiaľ na 1,7 miliardy eur.

Francúzski producenti tento rok doposiaľ predali o približne 100 miliónov fliaš menej ako vlani. Mnohým tak chýba hotovosť.

Obchodná skupina Comité Champagne, ktoré reguluje toto odvetvie, preto zakázala do 8. júna predávať fľaše, ktoré sú stále v procese kvasenia, aby sa zabránilo prudkému poklesu maloobchodných ci­en.

„Ide o zachovanie hodnoty produktu v čase, keď prakticky nič nepredávame,“ uviedol Jean-Marie Barillére, spolupredseda Comité Champagne.

Výrobcovia šampanského zvyknú predať vopred 10 až 15 miliónov fliaš šumivého vína ročne, ktoré pritom ešte len čaká jeden až päť rokov pomalého kvasenia vo fľašiach v ich skladoch.

Koronakríza však zmenila aj toto odvetvie. Podľa Comité Champagne sa nadbytočné zásoby šampanského vo svete odhadujú na 400 miliónov fliaš. Zákaz predaja novej produkcie je tak len prvým núdzovým krokom, uviedol Barillére. Ďalšie opatrenia oznámi skupina na konci mesiaca, po konzultáciách s Francúzskom a Európskou komisiou.

Barillére dodal, že pandémia si už začína vyberať prvé obete medzi producentmi šampanského, niektoré firmy totiž začínajú miznúť.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #šampanské #koronavírus