Sulík zrušil rekonštrukciu budov ministerstva hospodárstva

Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík zrušil verejnú súťaž na rekonštrukciu komplexu budov ministerstva na Mierovej ulici v Bratislave. Je za tým nedostatok finančných prostriedkov, ako aj problémy s vysporiadaním pozemkov.

15.05.2020 08:05
richard sulík Foto: ,
Minister hospodárstva SR Richard Sulík.
debata (1)

„Negatívnym faktorom pôsobiacim na financovanie predmetu zákazky je pandémia koronavírusu, ktorá vytvára tlak na verejné financie a potrebu prehodnotiť všetky výdavky s cieľom zníženia deficitu. Medzi prehodnocované výdavky patria aj výdavky na realizáciu predmetnej zákazky, čo má za následok nedostatok finančných prostriedkov na realizáciu predmetu zákazky. Ide o mimoriadnu okolnosť, ktorú verejný obstarávateľ nemohol, v čase vyhlásenia verejného obstarávania, predpokladať," uvádza sa vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie. Ministerstvo hospodárstva pritom podľa aktuálnych vyjadrení chce projekt v budúcnosti zrealizovať. „Rezort plánuje opätovne vyhlásiť verejné obstarávanie na rekonštrukciu budovy na Mierovej ulici v Bratislave. Urobí tak bezodkladne po doriešení otázok, pre ktoré bolo verejné obstarávanie zrušené,“ povedala hovorkyňa ministerstva Katarína Svrčeková.

Významná časť prostriedkov vyčlenených na rekonštrukciu sú zdroje z roku 2018, ktoré sa musia podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy vyčerpať do konca tohto roku. Financovať sa z nich mal aj výkup pozemkov od Slovenského pozemkového fondu a zahraničnej fyzickej osoby.

„Vzhľadom na skutočnosť, že k dnešnému dňu sa, aj napriek najvyššiemu možnému úsiliu verejného obstarávateľa, nepodarilo dovysporiadať dotknuté pozemky, zostatok financií pravdepodobne nebude môcť byť vyčerpaný v zmysle zákona,“ píše sa ďalej vo vestníku. Keďže rezort hospodárstva vo svojom rozpočte neeviduje potenciálne voľné zdroje, ktoré by mohol použiť na tento účel, jediným relevantným riešením je podľa neho zabezpečenie zdrojov pri tvorbe rozpočtu verejnej správy na roky 2021–2023, čo sa dá vzhľadom na rozpočtový proces očakávať až koncom roku 2020.

Predmetom uvedenej zákazky v celkovej odhadovanej hodnote takmer 18,41 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) bolo vypracovanie projektovej dokumentácie, ako aj uskutočnenie samotnej stavby a kompletný inžiniering, teda vybavenie všetkých povolení.

Vláda odsúhlasila rekonštrukciu budov rezortu hospodárstva na Mierovej ulici v Bratislave ešte koncom septembra minulého roka. Vtedajší minister hospodárstva Peter Žiga hovoril o predbežnej cene 21 mil. eur bez DPH, upozornil však, že konečnu výšku stanoví verejné obstarávanie. Ministerstvo označilo stav budov z technického hľadiska za nevyhovujúci. Po rekonštrukcii by v komplexe mali pôsobiť aj všetky dcérske spoločnosti rezortu, ako Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu, ale aj Slovenská inovačná a energetická agentúra. Počet pracovných miest v komplexe by mal stúpnuť zo súčasných 440 na 634.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #koronavírus