Doležal: O obnovení leteckej dopravy bude diskutovať vláda

O obnovení osobnej leteckej dopravy bude podľa ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (Sme rodina) diskutovať vláda, keďže sa to týka aj podmienok na hraniciach. "V súvislosti s leteckou dopravou, či už vnútroštátnou alebo medzinárodnou, zatiaľ platí status quo (súčasný stav). O rozhodnutí o otvorení leteckej dopravy budeme komunikovať na vláde SR, lebo to súvisí aj s režimom otvárania hraníc," povedal vo štvrtok Doležal pred rokovaním vlády s tým, že keď to bude aktuálne, určite budú o tom informovať.

14.05.2020 14:30
debata
Video

Ministerstvo dopravy a výstavby SR na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu SR aktuálne predĺžilo zákaz medzinárodných osobných letov o ďalšie dva týždne, teda od 14. do 28. mája. Tie sú dočasne pozastavené už dva mesiace od 13. marca v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu. „Od 14. 5. 2020 do 28. 5. 2020 je vyhlásený nový zákaz vykonávania určených civilných letov s miestom vzletu na území iného štátu a s miestom pristátia na území Slovenskej republiky,“ informuje rezort dopravy na svojom portáli v časti o civilnom letectve.

Ďalšie rozhodnutia, tak ako v ostatných oblastiach hospodárstva, aj v prípade obnovenia dopravy ako takej, budú podmienené vývojom epidemiologickej situácie na Slovensku. „Ministerstvo dopravy bude rešpektovať rozhodnutie hlavného hygienika a Ústredného krízového štábu a v prípade priaznivého vývoja tejto situácie sme naklonení postupnému spúšťaniu a zahusťovaniu dopravy pre obyvateľov,“ uviedlo ministerstvo dopravy. „V súčasnosti sa trend vyvíja pozitívnym smerom, stále však musíme zostať obozretní a rovnako budeme pozorne sledovať situáciu aj v ostatných, predovšetkým susedných krajinách, aby sme sa zároveň dokázali prispôsobiť aj v rámci Európskej únie,“ poznamenal rezort dopravy.

Okrem medzinárodnej osobnej leteckej dopravy je v SR od 13. marca prerušená aj medzinárodná osobná vlaková, autobusová a lodná doprava. V susednej Českej republike na základe nedávneho rozhodnutia vlády už plánujú postupné obnovenie medzinárodnej osobnej leteckej, autobusovej a vlakovej dopravy, a to pri dodržiavaní prísnych hygienických podmienok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lety #letiská #lietadlá #letecká doprava