Brusel žaluje Rakúsko na súde EÚ za odlišné prídavky na deti

Európska komisia zažalovala Rakúsko u Súdneho dvora Európskej únie kvôli takzvanej indexácii prídavkov na deti pracujúcich cudzincov.

14.05.2020 13:26 , aktualizované: 14:04
rodina, dom, strecha Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Podľa komisie je opatrenie diskriminačné a v rozpore s legislatívou­ únie.

Rakúsko od 1. januára znížilo prídavky na deti ľudí z iných krajín únie, ktorí síce v krajine pracujú, no ich deti žijú v ich vlasti. Na základe indexácie prídavky odpovedajú životným nákladom v krajinách ich pôvodu.

Výsledkom je to, že pracovníci z chudobnejších rodín a to vrátane Slovenska, ale aj susedného Česka dostávajú na svoje deti žijúce v krajine pôvodu menej peňazí ako ľudia z bohatších krajín a naopak.

Krátenie dávok porušuje "platné predpisy o koordinácii sociálneho zabezpečenia a je diskriminačné, lebo niektorí dochádzajúci zamestnanci z krajín EÚ, ktorí v Rakúsku prispievajú v plnom rozsahu k hospodárstvu, zárobkovej činnosti i sociálnemu poisteniu, dostávajú nižšie dávky ako tí, ktorých deti v rakúsku žijú“, zdôvodnila Európska komisia svoje rozhodnutie. Brusel argumentuje aj tým, že indexácia neplatí pre Rakúšanov, čo pracujú pre rakúskeho zamestnávateľa v cudzine, kde s nimi žijú aj ich deti. Pričom ich postavenie s cudzincami v rakúsku je zrovnateľné. Kvôli podozreniu, že indexácia nie je zlučiteľná s európskym právom zahájila komisia konanie ešte vlani.

Európsky súd sa indexáciou zaoberá od konca apríla, keď sa naň s otázkou ohľadne zlučiteľnosti s európskou legislatívou obrátil finančný súd v rakúsku. A to na základe žiadosti českej pendlerky, ktorú krátenie dávok postihlo. Rakúsky súd chce s rozhodnutím počkať na ten európsky.

O indexácii sa vedie spor už dlhšie. Už v polovici roku 2018 sa proti návrhu, ktorý presadila Slobodná strana Rakúska (FPÖ), postavilo nielen Slovensko, ale aj zvyšné krajiny V4, Pobaltia, ale aj Portugalsko, Belgicko a Španielsko.

Vyplácanie rodinných dávok v krajinách únie koordinujú dve nariadenia, ktoré sú záväzné pre všetky členské štáty. Ide o nariadenie o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia a nariadenie o jeho vykonávaní. Tie riešia situáciu, na základe ktorej sa určí štát, ktorý bude zodpovedať za výplatu príslušných dávok. Po určení krajiny sa dávky poskytujú podľa rovnakých podmienok, ako majú príslušníci tohto štátu, bez ohľadu na to, či ide o domáceho, či zahraničného pracovníka. Konkrétne podmienky systému rodinných dávok si však stanovuje tá-ktorá členská krajina sama.

V roku 2016 vyplatila krajina do ostatných členských krajín 273 miliónov eur pre 132-tisíc detí, čo je sedem percent z celkového objemu sociálnych dávok pre všetky deti. Na Slovensko z toho išlo 63 miliónov eur pre zhruba 35-tisíc detí. Po novom by to malo byť len okolo 40 miliónov eur. Rakúsko tak na dávkach pre deti slovenských pracovníkov ušetrí okolo tretiny.

Rodinné prídavky v Rakúsku

Pre dieťa žijúce v Rakúsku Dieťa do dvoch rokov dostáva od roku 2019 dostáva 172,40 eura mesačne. Dieťa od 3 do 9 rokov 180,30 eura mesačne. Vo veku od 10 do 18 rokov je to 199,90 eura, nad 19 rokov do 24 rokov je to 223,50 eura mesačne.

Okrem toho štát vypláca príplatok za viac detí. Od 7,10 eura mesačne za dve deti, až po 52 eur pri siedmich a viacerých deťoch.

V septembri je rodinám so školákmi vyplácaný mimoriadny príspevok vo výške 100 eur až do 15. roku veku dieťaťa.

Za postihnuté dieťa sa vypláca príplatok 155,90 eura mesačne.

Pre dieťa žijúce na Slovensku Dieťa do dvoch rokov dostáva od roku 2019 dostáva 110,50 eura mesačne. Dieťa od 3 do 9 rokov 115,57 eura mesačne. Vo veku od 10 do 18 rokov je to 128,13 eura, nad 19 rokov do 24 rokov je to 143,26 eura mesačne.

Okrem toho štát vypláca príplatok za viac detí. Od 4,55 eura mesačne za dve deti, až po 33,33 eur pri siedmich a viacerých deťoch.

V septembri je rodinám so školákmi vyplácaný mimoriadny príspevok vo výške 64,10 eur až do 15. roku veku dieťaťa.

Za postihnuté dieťa sa vypláca príplatok 99,93 eura mesačne.

Rodinné prídavky na Slovensku

Štát mesačne vypláca v tomto roku prídavok na dieťa vo výške 24,95 eura.

Táto suma sa zvýši o 102,50 eur za kalendárny mesiac, v ktorom nezaopatrené dieťa prvý krát nastúpilo do prvého ročníka základnej školy.

K nemu pridáva v oprávnených prípadoch príplatok vo výške 11,70 eura pre rok 2020. Žiadateľ však musí poberať dôchodok či byť bez práce.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #indexácia rodinných dávok #Rakúsko Súdny dvor EÚ