Zamestnávatelia hľadajú nových ľudí. Prichádza oživenie trhu?

Po viac ako dvoch mesiacoch najväčší slovenský pracovný portál eviduje nárast pracovných ponúk. Postupné uvoľňovanie opatrení prinieslo aj nové pracovné inzeráty. A to viac ako dve tisícky.

14.05.2020 10:06
čašník, reštaurácia Foto:
V apríly bol počet pracovných ponúk v cestovnom ruchu iba 22.
debata

„Toto je zatiaľ najvyšší počet pracovných ponúk počas jedného týždňa, ktorý eviduje portál Profesia.sk od vypuknutia mimoriadnej situácie,“ povedala hovorkyňa portálu Nikola Richterová.

Od 6. mája, keď začalo uvoľnenie druhej a tretej fázy opatrení, tak po piatich týždňoch prišlo prvýkrát k nárastu inzerátov. „Pozitívne je, že nárast pracovných ponúk je vidieť aj v odvetviach, ktoré pandémia zasiahla najviac,“ dodáva Richterová. Na mysli má cestovný ruch.

Práve ten pre pandémiu najviac trpel. Najväčší medziročný pokles v pracovných ponukách je práve v cestovnom ruchu, gastronómii a hotelierstve. V posledných dňoch je vidieť, že aj tento sektor sa prebúdza a hľadá nových zamestnancov. Na pracovnom portáli začiatkom mája bolo až 64 pracovných po­núk.

V apríli bol počet pracovných ponúk v cestovnom ruchu iba 22. V minulom roku za rovnaké obdobie bolo inzerátov až 249. „Pozitívne však je, že cestovný ruch rastie ďalej aj v aktuálnom 20. týždni. Už počas pondelka a utorka 11. a 12. mája pribudlo na Profesia.sk ďalších 40 nových ponúk v tomto sektore,“ hovorí Richterová.

Najviac postihnuté sektory pre koronavírus sú cestovný ruch, gastro a hotelierstvo, pomocné práce, výroba, doprava, špedícia a logistika či strojárstvo. Zamestnania, ktoré evidujú najviac pracovných ponúk sú naďalej v obchode, IT, ekonomike, financie či účtovníctvo. Najmenej pracovných ponúk je v baníctve a hutníctve, umení a kultúre.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #cestovný ruch #gastro prevádzky