Chaty a záhrady idú na dračku

Pandémia zasiahla aj realitný trh. A aj keď s cenami zatiaľ výrazne nepohla, presmerovala záujem na rekreačné nehnuteľnosti. Záhradky, chatky či apartmány tak vedú v rebríčku záujmu potenciálnych kupcov. Predbehli dokonca dopyt po bytoch.

13.05.2020 06:00
chata Foto: ,
Najväčší záujem o rekreačné nehnuteľnosti je v turisticky vyhľadávaných lokalitách.
debata (5)

Ľudia chcú jednoducho tráviť viac svojho času v prírode. Možno je za tým karanténa, možno objavili čaro domácej zeleniny. „Nemôžeme vylúčiť ani koronavírus, keď najmä ľudia v bytoch vyhľadávajú miesto, kam by sa mohli uchýliť v rámci karantény,“ hovorí Peter Porubský z portálu Nehnuteľnosti.sk.

Záujem o záhrady tlačí hore aj sezóna. „Každý rok približne v tomto jarnom alebo predletnom období rastie dopyt po rekreačných nehnuteľnostiach,“ hovorí Porubský. Tento typ realít vyhľadávajú hlavne tí, čo už majú vyriešené svoje stále bývanie a hľadajú niečo na oddych. V kurze sú chaty, viladomy, apartmány či malé záhradky.

Chatky predbehli byty

Portál zoznamrealit.sk eviduje na svojich stránkach počas pandémie koronavírusu po prvýkrát vyšší záujem o chaty ako o byty.

Najväčší záujem o rekreačné nehnuteľnosti je v turisticky vyhľadávaných lokalitách. V kurze sú Vysoké a Nízke Tatry, Žilinský región či Orava. „Vyhľadávané sú domy a apartmány pri horách, jazerách, menšie dediny na strednom a severnom Slovensku,“ hovorí Porubský.

Jednou z nových chatárok je aj čitateľka denníka Pravda Miroslava, ktorá si s manželom kúpila malý domček zo záhradkou v blízkosti Žiliny. „Počas pandémie čoraz viac trávime čas v záhrade a v prírode. Bola to tá najlepšia investícia,“ hovorí Miroslava. Ona sa stará o záhradu, manžel o práce okolo domu. Záhradnú chatu kúpili za 20-tisíc eur.

Pri cene zaváži lokalita

Ceny je však ťažko porovnávať, hlavnú úlohu hrá totiž vždy lokalita. Inú hodnotu majú chaty v blízkosti lyžiarskych stredísk, kde máte viac možností a služieb na trávenie voľného času, ako sú wellness centrá či reštaurácie. A iné sú ceny menších „víkendových“ domčekov či záhrad.

Zaváži aj vybavenie nehnuteľnosti, technický stav – či tam je kúrenie, elektrina či kanalizácia. Chata v Gabčíkove tak v priemere vyjde na okolo 60-tisíc eur, v Pezinku sa ceny pohybujú od 90-tisíc eur vyššie.

Pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť veľa cestovať za oddychom, sú tu záhradky. Ľudia ich obľubujú najmä vďaka dostupnosti. Záhradné chaty sú o čosi lacnejšie, v priemere stoja od 15– tisíc eur a viac.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #nehnuteľnosti #chaty