Dočasné zmrazenie hodnoty stravných lístkov prešlo do druhého čítania

Zastavenie zvyšovania hodnoty stravných lístkov na dva roky je bližšie k definitívnemu schváleniu v parlamente. Národná rada totiž v utorok posunula do druhého čítania návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorou sa má meniť aj zákon o cestovných náhradách.

12.05.2020 18:57
milan krajniak Foto: ,
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (63)

Do zákona o cestovných náhradách sa má vložiť ustanovenie, ktorým sa v tomto a budúcom roku zastaví zvyšovanie sumy cestovných náhrad. Od sumy cestovných náhrad sa pritom odvíja hodnota stravných lístkov.

„Vzhľadom na súčasnú situáciu sa navrhuje dočasne neupravovať sumy stravného pre príslušné časové pásma a sumy základných náhrad za používanie cestných motorových vozidiel,“ uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Podnikatelia podľa rezortu dostanú garanciu, že v rokoch 2020 a 2021 sa nebudú zvyšovať sadzby stravného a náhrady za používanie cestného motorového vozidla, a to ani v prípade nárastu indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní a indexu cien položiek spojených s prevádzkou motorových vozidiel.

Samotným návrhom novely zákona o sociálnom poistení sa majú vzhľadom na koronakrízu upraviť pravidlá pre posúdenie vzniku a zániku povinného nemocenského a dôchodkového poistenia samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO).

Novela zákona rieši prípady, keď SZČO nepodala daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za minulý rok do konca marca tohto roka, resp. mala predĺženú lehotu na podanie daňového priznania. Podnikateľom, ktorí nepodali daňové priznanie za vlaňajšok do konca marca tohto roka, sa má posudzovať vznik povinného nemocenského a dôchodkového poistenia k prvému dňu tretieho kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom uplynula lehota na podanie daňového priznania.

Do druhého čítania sa dostal aj legislatívny návrh o bankových zárukách pre podniky. Cieľom návrhu je zabezpečiť likviditu malých, stredných a veľkých podnikov. Finančnú pomoc môžu podľa návrhu poskytnúť Eximbanka a fondy spravované spoločnosťou Slovak Investment Holding, pričom pomoc sa poskytne prostredníctvom bánk a pobočiek zahraničných bánk.

Finančnú pomoc je možné poskytnúť vo forme záruky za úver poskytnutý bankou, ako aj odpustením poplatku za záruku za úver. Poplatok za záruku za úver poskytnutý bankou je možné podniku odpustiť, ak podnik v období určenom v zmluve o úvere udrží úroveň zamestnanosti. Schválením právnej úpravy sa zabezpečí prístup pre všetky typy podnikov k zvýhodnenému financovaniu, teda zabezpečí sa prístup k likvidite pre všetky podniky.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #stravné lístky #Milan Krajniak #koronavírus