Mestá si uťahujú opasky. Vírus im vzal príjmy

Stanú sa pokosené trávniky, vysypané koše či nočné osvetlenie luxusom? Mnohé mestá a obce musia pre výpadok príjmov siahnuť hlbšie do vrecka. Niektoré už obmedzujú nateraz bežné služby. Za všetkým je pandémia, ktorá riadne okresala príjmy miest.

12.05.2020 06:00
fontána, dieťa, horúčavy Foto: ,
V horúčavách je najlepšie pri vode. Niektoré mestá tento rok fontány nespustia.
debata (21)

"Mestá a obce uvažujú nad tým, že postupne budú zavádzať vypínanie nočného osvetlenia neskoro v noci alebo skoro nadránom, niektoré už obmedzujú intenzitu vývozu komunálnych odpadov,“ povedal hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Výnimkou nie je podľa neho vypnutie fontán či stopnutie dotácií na šport či kultúru. Mestá a obce tiež zvažujú, či a do akej miery pôjdu do projektov. Už nezáleží na tom, čo je nepopulárne, ale rozhoduje to, čo nevyhnutne treba, dodáva Kaliňák.

Nitra sa rozhodla šetriť hlavne na kosení. Namiesto päťkrát ročne zeleň skosí len tri razy. "Pôvodné zmluvy na údržbu verejnej zelene, do ktorej spadá aj kosenie, boli na 800-tisíc eur, my sme ich okresali na 590-tisíc eur,“ povedal hovorca mesta pod Zoborom Tomáš Holúbek. Šetriť sa bude aj na fontánach, ktoré nepôjdu naplno celú sezónu. Nitra ich spustí, až keď sa ekonomická situácia začne zlepšovať. Naopak, fontánky na pitie mesto neobmedzí.

Trenčín pre pandémiu robil aj krízový rozpočet. „Úsporné opatrenia sa budú týkať napríklad údržby komunikácií a objektov mesta, starostlivosti o zeleň,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Erika Ságová. Mesto už stoplo dotácie na kultúru, šport, sociálnu oblasť a mládež. Nie je vylúčené, že úsporné opatrenia sa dotknú aj zamestnancov mesta či mestských organizácií.

Rozpočet muselo meniť aj hlavné mesto. ,Pristúpili sme ku kráteniu a viazaniu výdavkov v rozpočte pomerne radikálne. Dokopy ide o sumu 36 miliónov eur," povedal pre agentúru TASR primátor Bratislavy Matúš Vallo. Hlavné mesto muselo pre mimoriadne výdavky odložiť nákup pre dopravný podnik. Ten dostal od mesta dotáciu 7,8 milióna eur. Mestská kasa príde pre pandémiu o milióny eur. Pri miernom priebehu sa očakáva výpadok vo výške 41 až 66 miliónov eur.

Zatvorené fontány

Trnava šetrí skôr na investíciách. Odloží tak tie, čo sú ešte bez podpisu zmluvy alebo nejdú cez eurofondy. Kosenie sa tu však neruší, potvrdila hovorkyňa mesta Trnava Veronika Majtánová. "Fontány v Trnave sú v tomto období vypnuté, avšak z hygienických dôvodov, nie finančných,“ povedala. Trnava tiež zrušila kultúrne a spoločenské podujatia, minimalizovala poskytované dotácie a redukovala platy všetkých zamestnancov mesta, dodala Majtánová.

Menej kosenia a zatvorené kohútiky vo väčšine mestských fontán. Tak rozhodlo vedenie mesta Piešťany. Údržba a čistenie fontán totiž vyjdú aj na niekoľko desiatok tisíc eur. Obmedziť sa má v Piešťanoch aj výsadba letničkových záhonov, zametanie chodníkov a ulíc. Ušetriť chce mesto aj na likvidácii čiernych skládok a vývoze smetných košov z ulíc. Tu sa však škrty pravdepodobne neskončia. Ak sa finančná situácia nezlepší, nebude vraj ani umelá ľadová plocha či vianočná výzdoba.

Splátky či platby až v novembri

Poprad posunul vyrubovanie miestnych daní na máj. "Mesto pristúpilo k posunutiu druhej splátky miestnych daní a poplatku až na 30. novembra, aby čo najviac vyšlo v ústrety svojim občanom,“ povedala za Poprad Jarmila Hlaváčová. V Trnave si firmy platbu môžu rozdeliť na tri splátky alebo si dohodnúť aj vlastný splátkový kalendár. "Evidujeme zatiaľ pätnásť takýchto žiadostí zo strany právnických osôb,“ hovorí Majtánová. Ešte ústretovejšie je mesto k samotným obyvateľom. Tí môžu platiť v šiestich splátkach až do novembra tohto roka alebo si tiež dohodnúť vlastný splátkový kalendár. Faktúry na miestne dane už dostávajú do schránok aj Bratislavčania. Aj tu mesto ponúka možnosť splátky si rozdeliť. "Mesto tým chce poskytnúť viac času na zaplatenie dane. Pre fungovanie mesta sú miestne dane veľmi dôležitý zdroj rozpočtu, a preto nie je možné ich zrušiť,“ povedal hovorca hlavného mesta Peter Bubla. Do úvahy nepripadá ani presunutie daní na budúci rok, dodal.

Firmy platiť nevládzu

"Dosiaľ evidujeme približne sedem žiadostí od právnických osôb, ktoré z dôvodu obmedzení súvisiacich s pandémiou žiadajú o zníženie či odklad platenia daní,“ povedal hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. Žiadosti od fyzických osôb mesto podľa neho v súvislosti s pandémiou neeviduje. Prešov začal dane rozposielať koncom apríla. Splátky sú rozdelené na dva termíny – august a október. "Oveľa väčší problém zaplatiť dane budú mať podnikatelia ako obyčajní ľudia,“ povedal hovorca Nitry. Mesto podľa neho eviduje minimum prípadov, keď majú občania problém zaplatiť daň pre nesolventnosť. No, naopak, ozýva sa množstvo podnikateľov. V Nitre platia ľudia dane v troch splátkach – v polovici júna, septembra a v novembri, vysvetlil Holúbek. Naopak, v Banskej Bystrici výber miestnych daní neposunuli. "Ak by sme tak urobili, mesto by nebolo schopné zabezpečiť platobný styk a úhradu svojich záväzkov,“ vysvetľuje hovorkyňa mesta Zdenka Marhefková. No tí, čo im splatnosť vyšla na čas pandémie, môžu zaplatiť až do 30 dní po jej skončení, dodala. Žiadostí o odklad platby však prišlo na banskobystrický magistrát minimum.

Porastú ešte miestne dane?

Hoci mestá a obce hlásia aj miliónové výpadky daní, tie miestne sa nateraz zvyšovať nechystajú. Vo väčšine totiž porástli k začiatku tohto roka.

"V prípade poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady išlo o zvyšovanie, ktoré kopírovalo nárast miery zvýšenia poplatkov za skládkovanie a ďalších vstupov,“ vysvetľuje hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Od januára išli hore miestne dane v Trnave. "Dôvodom úpravy výšky sadzieb, ktoré sa menili naposledy v roku 2012, bola reakcia na legislatívne zmeny zo strany štátu,“ vysvetľuje hovorkyňa mesta Veronika Majtánová. Na mysli má viaceré legislatívne zmeny, medzi nimi aj zmeny v odpadoch, starostlivosti o chodníky, ale aj obedy zadarmo či povinné zvýšenie platov vo verejnej správe. Výška dane z nehnuteľností sa pri bytoch, domoch a garážach zmenila z 0,35 eura na štvorcový meter na jedno euro na štvorcový meter. Zaokrúhľovala sa aj daň za psa. Ďalšie zvýšenie napriek výpadku príjmov Trnava nechystá, dodáva Majtánová.

Aj v Prešove už dane rástli, a to okolo štvrtiny. "Ak by sme sadzby neupravili, museli by sme šetriť na opravách ciest a chodníkov, na rekonštrukciách budov či na verejnej doprave,“ povedal hovorca mesta Vladimír Tomek. Za dom s výmerou 120 štvorcových metrov zaplatí majiteľ tento rok 65,40 eura – teda o vyše 12 eur viac ako vlani.

Miestne dane zvyšoval Poprad ešte k začiatku tohto roka. O ďalšom navýšení podľa hovorkyne mesta Jarmily Hlaváčovej nateraz neuvažuje. Nitra tiež patrí k mestám, čo miestne dane zvýšila k začiatku tohto roka. O ďalšom náraste však nateraz podľa jej hovorcu Tomáša Holúbka neuvažuje. Sadzby daní zvyšovalo hlavné mesto tiež k Novému roku. "Aktuálne nie je plán zvyšovať miestne dane,“ povedal jeho hovorca Peter Bubla.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #obce #mestá #služby #Fontána #koronavírus