Otvoria sa po pandémii opäť obchody aj v nedeľu?

Minister hospodárstva Richard Sulík chce po pandémii opäť povoliť otvorenie obchodov v nedeľu. Minister práce Milan Krajniak je proti.

11.05.2020 17:49
koronavirus, obchod, penzista, rad, opatrenia, Foto:
debata (13)

Minister hospodárstva je zásadne proti tomu, aby ostali obchody na Slovensku v nedeľu zatvorené aj po skončení koronakrízy. „Pán premiér ma ubezpečil, že budú zatvorené iba počas mimoriadneho stavu a keď ten skončí, padne aj tento nedeľný zákaz. Ja verím, že slovo premiéra Slovenskej republiky platí," povedal Sulík počas pondelkového rokovania vlády. Zatvorenie obchodov totiž podľa neho obmedzuje slobodu ľudí, ktorí chcú, najmä pre príplatky, v nedeľu pracovať. No i tých, ktorí si chcú v tento deň niečo kúpiť.

Úplne opačný postoj má k nedeľnému predaju minister práce. „Nemáme na to jednotný stranícky názor, je to na prípadnom hlasovaní každého poslanca v parlamente. Ja osobne by som zatvorenie predajní v nedeľu podporil, ale nie je to vec, pre ktorú sa budeme hádať,“ povedal Krajniak. Nechať to chce na „voľné hlasovanie“ poslancov.

Keby návrh o tomto v parlamente bol, Krajniak by podľa svojich slov hlasoval za to, aby boli obchody v nedeľu zatvorené. „Myslím si, že je dobré, ak jeden deň v týždni zamestnanci obchodov môžu počítať s tým, že ho strávia so svojimi rodinami. Po diskusiách s prevádzkovateľmi obchodným reťazcov vidíme tiež, že by takéto rozhodnutie podporili. Podľa ich slov totiž necítia napriek zatvoreným obchodom v nedeľu pokles obratu," dodal Krajniak.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #koronavírus #nedeľný predaj