Agentúra Fitch znížila Slovensku rating. Heger za to viní aj bývalú vládu

Rating Slovenska sa v hodnotení agentúry Fitch prepadol o jeden stupeň. Za poklesom z úrovne A+ na A so stabilným výhľadom sú primárne dôsledky pandémie na slovenskú ekonomiku. K zníženiu prišlo len krátko na to ako agentúra Moody’s zhoršila výhľad slovenských bánk.

08.05.2020 22:00
debata (544)

Minister financií Eduard Heger vidí za prepadom zlé hospodárenie bývalej vlády. „Aj keď je za znížením ratingu pandémia, musíme to vidieť v širších súvislostiach. Tie hovoria, že bývalé vlády Smeru-SD trestuhodne premrhali mohutný hospodársky rast v minulých rokoch a nevytvorili rezervy na zlé časy,“ hovorí. A tie teraz prišli. Podľa ministra financií tak za 12 rokov vznikol 25 miliardový dlh. "Na jedného obyvateľa Slovenska dnes pripadá vyše 8-tisíc eur verejného dlhu,“ hovorí Heger.

Agentúra Fitch predpokladá, že v tomto roku klesne hrubý domáci produkt Slovenska až o 10 percent, pričom deficit verejných financií sa prehĺbi na 7,7 percenta hrubého domáceho produktu. Negatívny vývoj ekonomiky sa podľa agentúry podpíše aj pod ďalšie zadĺženie štátu. Hrubý verejný dlh krajiny tak v tomto roku stúpne z minuloročných 48 percent HDP na takmer 60 percent.

Slovensko je však pre pandémiu odkázané na pôžičky. Tie však zhoršenie ratingu do budúcna o niečo predraží, upozorňuje minister financií. „V stredu sme si však za veľmi dobrých podmienok dokázali požičať 4 miliardy eur, čo je zároveň dôkaz, že investori tejto vláde dôverujú,“ hovorí. . Zníženie ratingu vníma Heger ako zdvihnutý prst. Východisko vidí v ozdravení štátneho rozpočtu.

Slovensku by mohol pomôcť silný hospodársky rast v budúcom roku. Ten nám predpovedá aj samotná agentúra vo svojej správe. Slovenská ekonomika by sa mala podľa nej naštartovať v druhom polroku. Pre ten budúci ráta Fitch s rastom na úrovni 6,8 percenta.

Pre tento rok ráta Národná banka Slovenska s prepadom ekonomiky o 5,8 až 13,5 percenta. Za najpravdepodobnejší považujú jej analytici pokles rastu okolo 9 percent. Deficit verejných financií bude medzi 6,9 a 10,3 percenta hrubého domáceho produktu, verejný dlh narastie na 57 až 64 percenta HDP. Na pracovnom trhu by mohlo vplyvom recesie ubudnúť 46 000 až 100 000 pracov­ných miest.

544 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Slovensko