Vláda chce stavať nájomné byty za peniaze z II. piliera

Tisíce bytov od štátu by mali pribudnúť ročne. A to už o dva-tri roky. Do programového vyhlásenia vlády to dostalo hnutie Sme rodina. Jeho šéf Boris Kollár hovoril o desaťtisícoch nových bytov už pred voľbami. Najnovšie je v hre aj ich výstavba cez peniaze z II. piliera.

08.05.2020 06:00
Poprad, Tatry, bytovky, dom, byty, bývanie,... Foto:
Približne 1,5 milióna Slovákov má v II. pilieri investovaných 9,1 miliardy eur. Tieto peniaze sa možno v budúcnosti použijú aj na výstavbu nájomných bytov.
debata (33)

Domáce realitné fondy sa vlani zhodnotili o tri percentá, ukazujú údaje Slovenskej asociácie správcovských spoločností. "V rámci týchto fondov ide o komerčné objekty a nie objekty na bývanie,“ povedala hovorkyňa NN DSS Daniela Tomášková. Ešte pred prípadným spustením výstavby bude treba vyriešiť výšku nájomného a zabezpečiť jeho pravidelné platenie, dodala. Vyriešiť treba aj systém prideľovania nových nájomných bytov.

Druhý pilier chcela využiť aj druhá vláda Roberta Fica. Ešte v roku 2012 navrhol, aby sa za peniaze na súkromné dôchodky stavali diaľnice. Napriek súhlasu správcovských spoločností sa nakoniec investovalo len niekoľko miliónov eur. "V roku 2013 vydala spoločnosť Granvia, ako koncesionár novopostavenej časti R1, dlhopis, ktorý nakúpili aj niektoré dôchodkové správcovské spoločnosti,“ povedala Tomášková.

Veľmi odlišné by to nebolo ani teraz. Na investovanie peňazí v II. pilieri totiž dohliada Národná banka Slovenska. Ňou stanovené limity zakazujú déeseskám dať miliardy eur len do jedného projektu. V takom prípade totiž prudko vzrastie riziko strát. V optimálnom prípade podporí II. pilier výstavbu nájomných bytov maximálne stovkami miliónov eur. Veľa bude závisieť od toho, či sa štát bude ochotný zaručiť za budúce výnosy realitných fondov II. piliera.

Výhodné pre sporiteľov?

Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) nie sú úplne proti. Záležať však bude aj na nastavení. V prípade štátnych garancií môžu špeciálne fondy orientované na investovanie do nehnuteľnosti ponúknuť výnosy od dvoch do štyroch percent ročne. "Máme v správe takzvane dlhé peniaze a výstavba bytov, prípadne inej infraštruktúry sú dlhodobé projekty, takže takáto kombinácia dáva zmysel,“ povedal zástupca generálneho riaditeľa skupiny AXA Česká republika a Slovensko Peter Socha.

Aktuálne ma v II. pilieri 1,5 milióna ľudí investovaných 9,1 miliardy eur. Takáto investícia však musí byť pre sporiteľov výhodná, upozorňuje vedúci oddelenia Riadenia investícií Dôchodkovej správcovskej spoločnosti VÚB Generali Igor Vilček.

Koronavírus ničí zisky

V časoch pandémie sa ocitli vo vysokých stratách takmer všetky dôchodkové fondy II. piliera. "V garantovaných fondoch by vzhľadom na konzervatívny profil mali byť prepady nižšie a krátkodobejšie ako v prípade negarantovaných fondov,“ povedal predseda predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Allianz Miroslav Kotov. Pri negarantovaných fondoch počíta s vysokými výkyvmi ich hodnoty.

V hre sú tak stále vysoké straty, ale aj zisky. "Celkový výsledok bude závisieť od situácie s pandémiou, ktorú dnes naozaj nik nevie odhadnúť,“ dodal Kotov.

Od začiatku roka sa v garantovaných fondoch pohybujú straty od 1,05 percenta do 3,1 percenta. V zmiešaných od 8,82 do 10,85 percenta. Jedine pri akciách sa nachádza jeden fond, ktorého výnos od začiatku roka dosahuje 5,84 percenta. Zvyšné sú v strate od 6,72 do 12,57 percenta. Straty indexových fondov sa hýbu od 13,86 percenta do 24,74 percenta.

Ako funguje II. pilier?

Ľudia si v systéme súkromných dôchodkov môžu vybrať medzi dlhopisovými, zmiešanými, akciovými a indexovými fondmi. Väčšina peňazí, až 6,7 miliardy eur, je umiestnených v dlhopisových fondoch. Práve v nich dôchodkové správcovské spoločnosti garantujú doplatenie prípadných strát z vlastných peňazí. Výsledkom je opatrné investovanie spojené s nízkymi výnosmi aj so stratami.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #diaľnice #investovanie #nájomné byty