Sporný človek na ministerstve dopravy? Bráni ho aj minister

Ministerstvo dopravy prešlo niekoľkými personálnymi zmenami. Poverenie vykonávať funkciu generálneho riaditeľa sekcie riadenia projektov získal Pavol Bžán, syn advokáta Radomíra Bžána. Jeho kancelária mala za víťazstvo v arbitráži dostať odmenu 64 miliónov eur. Problém v tom vidí poslankyňa strany SaS Zuzana Šubová. Ministerstvo svojho zamestnanca obhajuje.

07.05.2020 14:00 , aktualizované: 15:51
debata (6)

„Menej ľudí už vie, že Radomir Bžán je aj sused Borisa Kollára. Na tom by nebolo asi nič divné, keby syn Radomira Bžána Pavol nepôsobil na Ministerstve dopravy a výstavby SR a čuduj sa svetu, práve v týchto dňoch, bol povýšený a poverený riadením sekcie projektov (sekcia eurofondov). Je teda novým generálnym riaditeľom sekcie eurofondov,“ napísala Šubová vo svojom príspevku na sociálnej sieti Facebook.

Poslankyňa zároveň uviedla, že túto informáciu potvrdzuje email, ktorý dostala od bývalého kolegu. Podľa jej slov sú zamestnanci ministerstva dopravy touto výmenou rozhorčení.

Ministerstvo dopravy za svojim zamestnancom stojí a poukazuje na jeho odborné znalosti. „Absolútne a dôrazne odmietame kádrovanie ľudí pre ich priezvisko alebo pre aktivity jeho príbuzných. Pavol Bžán je rešpektovaný odborník v oblasti eurofondov, na ministerstve dopravy pracuje dlhé roky a počas rôznych vlád. Jeho reputáciu možno overiť v Bruseli a aj u technických expertov v Európskej komisii,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy Rudolf Ivan.

Podľa jeho slov sú odborné vedomosti Pavla Bžána pre ministerstvo aj pre Slovensko mimoriadne prínosné. Zároveň funkciu generálneho riaditeľa bude zastávať len dočasne.

„Funkciou generálneho riaditeľa eurofondovej sekcie bol poverený dočasne, kým na túto pozíciu nastúpi Erna Dohnalíková, ktorá v súčasnosti pracuje u podpredsedníčky vlády Veroniky Remišovej,“ dodal Rudolf.

Za Bžána sa postavil aj minister Andrej Doležal. „Mojím kľúčovým kritérium je odbornosť. Pavol Bžán pôsobí na ministerstve dopravy dlhé roky,“ uviedol v relácii Ide o pravdu. „Je to rešpektovaný odborník na riadenie eurofondov u nás i v Bruseli. Je pre mňa neakceptovateľné, že niekto otvára tému, žeby priezvisko malo byť diskvalifikačným kritériom pre niekoho, kto má pôsobiť v štátnej správe,“ dodal minister.

Radomír Bžán sa zviditeľnil prostredníctvom svojej advokátskej kancelárie v roku 2017. Advokát zastupoval štát v spore o elektráreň v Gabčíkove. Za víťazstvo si mal na účet pripísať desiatky miliónov eur. Kancelária nakoniec zinkasovala 17,6 milióna eur, teda 2,5 percenta z hodnoty sporu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo dopravy #SASKA