Pivo, káva či obed na terase. Prvé podniky už otvorili

Opäť otvorené. Po týždňoch sa včera začali na Slovensku znova zapĺňať aj nákupné centrá, zoologické záhrady, galérie, múzeá, reštaurácie či kaviarne. Otvárajú sa aj hotely a penzióny či kaderníctva, začali premávať taxíky. Ekonomika sa v stredu opäť trochu uvoľnila. Ľudí neodradili ani prísne hygienické opatrenia a mnohí vyrazili na nákupy, či len tak na kávu alebo večeru na terase. Alebo sa dali odviezť taxíkom.

06.05.2020 19:30
koronavírus, terasy, Foto: ,
Kaviarne sa v stredu otvorili aj v Banskej Bystrici.
debata (41)

Otváranie ekonomiky však sprevádzal chaos. Prevádzky sa totiž až v utorok neskoro večer dozvedeli, aké podmienky musia splniť. Viaceré si tak otvorenie nechali až na najbližšie dni. Otvoriť aj tak môžu len tie, čo majú terasu.

"Bolo veľmi nešťastné, že nariadenie, ktoré malo začať platiť v stredu, bolo uverejnené na stránke Úradu verejného zdravotníctva až v utorok po desiatej večer,“ hovorí zakladateľka portálu Menucka.sk Kamila Slašťanová. Dovtedy nebolo vôbec jasné, ako má servírovanie na terasách vyzerať. "Objavili sa aj informácie, že sa majú stále používať jednorazové obaly a príbory na jedlo a nápoje,“ hovorí.

VIDEO: Terasy sa konečne otvorili. Pozrite si video z Bratislavy.

Video

Majiteľov však riadne vytrápila aj nezrozumiteľnosť opatrení. "Pre formulácie v právnickom jazyku alebo úradníckom žargóne prevádzkari z celého Slovenska teraz zisťujú, čo to-ktoré opatrenie znamená a ako ho má krčmár v praxi realizovať,“ hovorí prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Jana Shepperd. Pritom za nedodržanie nariadení podnikom hrozia pokuty, dodáva.

Na to, aby reštaurácie, krčmy, vinárne, terasy či bufety dokázali opäť otvoriť a splniť požadované hygienické normy, však potrebujú minimálne tri dni, dodáva Shepperd. Záleží, samozrejme, aj na veľkosti podniku, množstve zásob a aj nástupe ľudí do práce.

Stoly musia byť dva metre, pri vstupe dezinfekcia a hostia v rúškach. Tie si môžu zložiť len pri jedení a pití. Pri jednom stole môžu sedieť iba dvaja ľudia či rodina s deťmi. Na pôvodne plné terasy sa tak mnohým zmestí len polovica stolov.

V stredu otvoril aj Hostinec u Prievozníka v bratislavskej mestskej časti Ružinov. "Na terase máme 11 stolov, teda okolo 60 miest na sedenie, momentálne to bude pre 22 ľudí,“ hovorí jeho majiteľ Patrik Cúcik. Od polovice apríla fungovala reštaurácia iba cez výdajné okienko a donášku.

Len na výdaj doteraz fungovala aj kaviareň OmamaShopCafe v hlavnom meste. Na terasu sa im zmestí 24 ľudí. "Ale nie je to dobré riešenie, lebo v prípade zlého počasia sa ľudia musia zbaliť a ísť domov, pretože nemôžu ani len dojesť vo vnútri,“ hovorí majiteľka Veronika Murányiová.

Len tak si odskočiť na kávu

Otvorenie terás potešilo ľudí v Banskej Bystrici, ktorí ich vždy zapĺňali vo veľkom. Sedeli však maximálne po dvoch, prípadne si presadli k ďalším stolom. Čašníčka Katarína Králiková vraví, že prvý deň otvorenia terasy, na ktorej pracuje, zatiaľ veľa zákazníkov neprilákal. "Súvisí to s počasím, ale potom sa to určite zlepší,“ myslí si. Chaos však bude podľa Králikovej najmä so stoličkami, keďže ľudia môžu sedieť len po dvoch pri jednom stole.

"Konečne sa môžem stretnúť s kamarátkami na káve, veľmi mi to chýbalo,“ povedala Banskobystričanka Ľudmila. Neodradilo ju ani chladnejšie počasie. Na kávu počas poobedňajšej prestávky si z práce odskočila aj Barbora. "Doteraz som si ju vždy dávala ,na stojáka‘, alebo brala so sebou. Takto je to určite príjemnejšie,“ pochvaľovala si.

Už aj krátky výlet s nocľahom

Od stredy už môžu hotely, penzióny a chaty poskytovať aj krátkodobé ubytovanie. No len za prísnych hygienických opatrení. Jedlo môžu ponúkať len ako servis do izby, prípadne na terase. Po odchode hostí musí byť izba vydezinfikovaná a prázdna 24 hodín. Wellnesscentrá zostávajú zatvorené.

"Sme veľmi radi, že môžeme skoro po dvoch mesiacoch opäť privítať našich hostí,“ hovorí riaditeľ Grand Hotela Praha v Tatranskej Lomnici Jaroslav Jedlička. Svoje brány hotel otvorí vo štvrtok. Zamestnanci hotela sú vybavení ochrannými pomôckami, pre svojich hostí majú pripravené dezinfekčné prostriedky. Jedlička verí, že letná sezóna bude dobrá. A to aj v prípade, že by nedosiahli bežnú obsadenosť hotela.

Naopak, vysoký nárast klientely neočakáva Jaroslava Ventrubová z Arcadia Boutique Hotel v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Naďalej totiž evidujú storná pobytov na najbližšie mesiace. Otvárať sa tak chystajú postupne po uvoľnení opatrení. "Hotel chceme pripraviť tak, aby sa nielen klienti, ale najmä naši zamestnanci cítili bezpečne,“ hovorí Ventrubová.

Taxíky už jazdia, kúpaliská čakajú

Pomaly sa rozbiehajú aj taxislužby. "Sme radi, že môžeme voziť opäť našich zákazníkov,“ hovorí Branislav Masár z asociácie taxislužieb. Majiteľ auta či taxislužba musí však zabezpečiť oddelený priestor v taxíku od zákazníka na vlastné náklady. „Je to definované ako vhodné oddelenie,“ hovorí Masár. Dnes taxikári evidujú iba päť percent objednávok oproti bežným dňom spred pandémie. Taxikári veria, že situácia sa vráti do normálu až v septembri. Závisieť to bude aj od otvorenia reštaurácií, kaviarní, diskoték, kín či divadiel.

VIDEO: Ako prežili dva mesiace zákazu činnosti taxikári, čašníci či kaderníci? Pozrite si video TV Pravda.

Video

Fungovať už môžu aj autoškoly. Vodič aj inštruktor však musia byť v rúškach. V stredu o tom informovalo ministerstvo dopravy na sociálnej sieti. "Medzi jednotlivými jazdami vozidlom pri zmene účastníka kurzu musí byť prestávka v trvaní najmenej 15 minút,“ píše rezort dopravy. Vozidlo tiež musí byť po jazde vydezinfikované.

Kúpaliská a akvaparky si budú musieť na možnosť otvorenia ešte počkať. Sú totiž až vo štvrtej fáze. "„Na leto sa veľmi tešíme a už sa nevieme dočkať otvorenia letnej sezóny,“ hovorí marketingová manažérka AquaCity Poprad Lenka Chovancová. Verí, že turistická sezóna sa v Tatrách rozbehne už v júni. A keďže mnohí dajú prednosť dovolenke doma, ráta s tým, že by mohli vykryť zahraničnú klientelu. Straty tu nateraz dosiahli až dva milióny eur.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #reštaurácie #koronavírus #otváranie obchodov