Autoškoly môžu opäť začať s výučbou vodičských kurzov

Prevádzky autoškôl sú povinné vykonávať výučbu takzvanou dištančnou formou. Vodič aj inštruktor preto musia mať počas celej jazdy nasadené rúško.

06.05.2020 13:54
autoškola, doprava, auto Foto: ,
Inštruktor musí po každej jazde dezinfikovať vnútro automobilu. Najmä volant a riadiacu páku.
debata

Autoškoly môžu od 6. mája opäť fungovať a začať s výučbou vodičských kurzov pri zachovaní prísnych hygienických podmienok. Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) o tom informovalo v stredu na sociálnej sieti, ako aj na vlastnom portáli, odvolalo sa na opatrenie Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) z 5. mája v súvislosti s ďalším otvorením obchodov a služieb vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu s pandémiou koronavírusu.

„Prevádzky autoškôl a iných registrovaných osôb pre vykonávanie kurzov povinnej základnej kvalifikácie a pravidelného výcviku sú súčasne povinné dodržiavať nasledovné: výučbu vykonávať dištančnou formou, vodič a inštruktor musia mať vhodným spôsobom prekryté horné dýchacie cesty,“ vyplýva z rozhodnutia ÚVZ. Praktický výcvik vo vedení a pri údržbe vozidla možno vykonávať len za účasti jedného účastníka vodičského kurzu a jedného inštruktora. „Po každom výcviku vedenia vozidla s výcviku na trenažéri, ktorý absolvuje jeden účastník kurzu, musí byť interiér vozidla, najmä volant a rýchlostná paka, vydenzifikovaný dezinfekčným prostriedkom. Medzi jednotlivými jazdami vozidlom pri zmene účastníka kurzu musí byť prestávka v trvaní najmenej 15 minút,“ uviedol ÚVZ v opatrení.

Po výučbe teórie dištančnou formou sa podľa ministerstva dopravy hodiny vyznačia v systéme Jednotného informačného systému v cestnej doprave (JISCD) podľa príručky – časť Evidovanie účasti manuálne. „Všetky príručky pre Digitálnu autoškolu sú dostupné aj na stránke JISCD. Obdobným spôsobom sa výučba zaznačí aj pri školeniach profesionálnych vodičov (v Informačnom systéme Kvalifikačnej karty vodiča), kde sa do poznámky uvedie výučba teórie dištančnou formou,“ priblížil rezort dopravy. Všetky dostupné informácie sú priebežne aktualizované na stránke a na facebookovom profile ministerstva dopravy a výstavby.

debata chyba
Viac na túto tému: #autoškola #vodičský preukaz #šoférovanie #koronavírus